Награда ЕУ/Европа Ностра за културно наслеђе отишла у Бач

0

Пројекат конзервације и рехабилитације Тврђаве Бач добитник је Награде Европске уније и Европе Ностре за културно наслеђе за 2018. годину.

Тврђава Бач, чија је изградња започета у XИВ веку, са доградњама током XВ и XВИ века, спада у националне споменике културе од изузетног значаја. Пројекат “Векови Бача” је инициран 2006. године ради истраживања и повећања знања о простору Бача са окружењем, примене кључних конзерваторских принципа у његовом очувању, изналажења одрживе намене и подизања свести о вредностима наслеђа у широј заједници. Пројекат је финансиран из регионалних, националних и међународних извора, укључујући и средства добијена из фондова Европске уније и добио је награду у категорији за конзервацију.

Конзервација и рехабилитација Тврђаве Бач била је централни део пројекта који је спровео Покрајински институт за заштиту споменика културе – Петроварадин, а који су подржали партнери – Фонд за оучување културног и историјског нслеђа “Векови Бача”, Технолошки факултет Универзитета у Новом Саду и Музеј Војводине.

По оцени жирија, пројекат је омогућио да се Тврђава Бач интегрише у живот локалне заједнице а Бач је постао центар где се стиче професионално знање о конзервацији наслеђа. Остаци тврђаве су очувани, а у унутрашњости тврђаве направљен центар за посетиоце; радови на прилазу, осветљење и видео надзор и уређење финансирани су кроз ЕУ програм прекограничне сарадње Србија-Мађарска.

Подели

Comments are closed.