Након разговора о животној средини, неопходне конкретне акције

0

Рад на заштити животне средине мора бити свеобухватан, уз конкретне акције, и потребно је даље повећање капацитета државних институција, закључили су учесници дебате „ЕУ за тебе – Хајде да разговарамо о животној средини“. Амфитеатар ЕУ инфо центра био је успуњен до последњег места, а у дискусији су путем видео везе учествовали и заинтересовани из Новог Сада и Ниша.

Дебата је одржана у оквиру кампање „Погледај око себе“, којом се јавност подстиче да буде део решења климатских изазова кроз слоган „Покрени се“. Можемо да радимо више и боље, а ми смо ту да помогнемо Министарству за заштиту животне средине, каже пројектни менаџер Делегације Европске уније у Србији Антоан Авињон

„Како бисмо помогли, потребни су нам зелени фонд, више људи, сарадња са локалним самоуправама и невладиним организацијама. Желимо да укључимо заједницу, да свако може да буде актер промена“, сматра Авињон, додајући да је након разговора неопходно направити корак више и предузети акције.

Министарство заштите животне средине заједно са представницима ЕУ завршава усаглашавање преговарачке позиције за поглавље 27, које се тиче заштите животне средине, истиче начелница Одељења за европске интеграције тог Министарства, Сандра Милићевић Сперлић.

„Неопходно је ангажовање још бар 1400 људи како бисмо покрили све што је неопходно. Приоритет када усвојимо преговарацку позицију постају мониторинг и имплементација прописа“, каже она, додајући да је подршка ЕУ важна као подстицај за даљи рад Министарства.

Налазимо се у зачараном кругу загађивања воде, ваздуха и земљишта, упозорава Наташа Ђерег, координаторка Радне групе за поглавље 27 Националног конвента о Европској унији.

“Образовање би требало почети од вртића, да деца знају где бацити папир. Циљ је и да будућим генерацијама оставимо чистију планету. Важно је да почнемо да вреднујемо здравље, да не посматрамо заштиту животне средине као трошак”, наводи Ђерег.

Заштита животне средине не само да није трошак, већ може бити и прилика, каже Стеван Вујасиновић из групе невладиних организација Коалиција 27. Он наводи пример рудника из Белгије, који је затворен, а простор је претворен у технолошки хаб у којем се ради на што ефикаснијем коришћењу енергије.

“Сваке године причамо о томе како је битно да се о овој теми не расправља само међу еколошким организацијама. Покренимо акцију, не само разговор, покренимо људе да животну средину виде као прилику”, каже Вујасиновић.

“Погледај око себе” део је кровне кампање Делегације ЕУ у Србији #ЕУзаТебе, чији циљ је да скрене пажњу на резултате развојне помоћи у оквиру процеса европских интеграција.

Погледајте још:

Подели

Comments are closed.