Наредни кораци у борби против лажних вести: први састанак екпертске групе на високом нивоу за сузбијање дезинформација

0

Експертска група на високом нивоу, именована како би Европску комисију саветовала о начинима за борбу против дезинформација на интернету, одржаће први састанак у понедељак, 15. јануара. Рад експертске групе ће допринети развоју стратегије за борбу против овог феномена, која ће бити представљена на пролеће ове године.

На конкурс за експертску групу, који је Комисија расписала у новембру прошле године, пристигло је преко 300 пријава. Експерти ће помагати Комисији при процени обима овог феномена, дефинисању улога и одговорности релевантних актера, разумевању међународне димензије, разматрању предметних позиција и формулисању препорука.

Овакав одабир чланова гарантује широко учешће стручњака, уравнотежену географску и родну заступљеност чланова групе, као и равнотежу ставова о овом проблему различитих друштвених медија и медијских организација, цивилног друштва те стручњака попут новинара и чланова академске заједнице. Коначни списак чланова је доступан овде.

Иницијативу је, заједно са јавном расправом која траје до 23. фебруара, у новембру 2017. покренула комесарка за дигиталну економију и друштво Марија Габријел по налогу председника Јункера. Она ће 15. јануара у 11.00 одржати конференцију за штампу која се може пратити на аудио-визуелном сервису Европске комисије.

Комисија је експертску групу успоставила у тесној сарадњи са радном групом Стратцом Еаст, коју је оформила висока представница/потпредседница Могерини 2015. у циљу сузбијања активности ширења дезинформација из спољашњих извора. Више информација о активностима радне групе је доступно овде, у саопштењу за медије као и у говору комесарке Габријел.

Подели

Comments are closed.