Настављен пројекат за боље управљање људским ресурсима у локалним самоуправама

0

Пројекат “Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи” ушао је у другу фазу, кажу представници међународних организација и власти. Циљ је да се успостави систем за стручно усавршавање запослених у градовима и општинама у Србији, а укупна вредност пројекта је четири милиона евра.

Трогодишњи пројекат финансирају Европска унија и Савет Европе, а реализује се у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе Србије, Канцеларијом СЕ у Београду и Сталном конференцијом градова и општина.

Шеф другог сектора операција Делегације ЕУ у Србији Штефен Худолин оцењује да је Влада Србије континуирано посвећена реформи јавне управе на централном и локалном нивоу.  Каже да је локални ниво власти јако важан јер је велика већина законодавства ЕУ кроз кохезионе фондове усмерена на локалну самоуправу.

“За земље чланице ЕУ, као и за оне које су њени кандидати, административни капацитети и развој људских ресурса у јединицама локалне самоуправе је од суштинског значаја за остваривање ефикасне реформе”, рекао је Худолин.

По његовим речима, у локалним самоуправама у Србији треба да се успоставе европске вредности као што су предвидљивост, одговорност, транспарентност, финансијска стабилност, као и учешће грађана у јавној управи.

Успостављање система за стручно усавршавање запослених у локалним самоуправама подићи ће капацитет локалне самоуправе за пружање услуга градјанима, а све у складу са Стратегијом реформе јавне управе у Србији, каже Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић.

“Да би могао да се оствари постављен циљ наше земље да удје у ЕУ неопходно је да се око 60 до 70 одсто европских вредности оствари на локалном нивоу власти у Србији”, тврди Станичић.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић каже да се реформа јавне управе у Србији не заснива на краткорочним и површним променама.

“Промене су захтевне и комплексне с обзиром на то да систем јавне управе подразумева око 500.000 запослених и односи се на све републичке, покрајинске и локалне органе и јавне службе, а без јавних предузећа. Реформа јавне управе је високо позиционирана у критеријумима за улазак Србије у Европску унију”, наводи министар.

Подели

Comments are closed.