Нови Пазар добитник признања „Изузетна дестинацију Европе – ЕДЕН“ на конкурсу Европске комисије

0

На традиционалном свечаном пријему Туристичке организације Србије уручена су признања учесницима конкурса Европске комисије „Изузетне дестинације Европе – ЕДЕН“. Тема конкурса за 2017. годину био је „културни туризам“.

Овогодишњи победник је Нови Пазар због богатог мултикултуралног наслеђа које обухвата споменике на УНЕСЦО листи – средњевековни комплекс Стари Рас са Црквом Светих апостола Петра и Павла и манастирима Сопоћани и Ђурђеви Ступови, који су део културне руте Савета Европе „Трансроманика“, затим знаменитости из османског периода – Новопазарску тврђаву са старом чаршијом, Алтун алем и Лејлек џамију, Иса бегов хамам и мноштво других локалитета и садржаја који осликавају богатство традиције.

Признања је Љиљани Лешевић, директорки Туристичке организације Новог Пазара уручио Николас Бизел из Делегације ЕУ у Србији и том приликом рекао да је и сам од када је дошао у Србију видео богату културу и традицију земље.

“Сви ви имате потенцијал да постанете значајне туристичке дестинације, а ја сам уверен да ће иницијативе попут ове подржати тржишно брендирање и позиционирање Србије на међународној туристичкој мапи” рекао је Бизел и додао да се нада да ће “ова награда допринети уравнотеженом регионалном развоју, повећању запослености и поправљању имиџа Србије у међународној заједници”.

Он је навео да туризам игра велику улогу у европској привреди, да сектор туризма годишње генерише 10,2 одсто укупног БДП ЕУ, а предвиђа се да ће се тај удео повећати на 11,2 одсто до 2027 и да се очекује да у наредних десет година у ЕУ буде отворено преко пет милиона радних места

“Одрживи туризам игра велику улогу у очувању и унапређењу културног и историјског наслеђа у низу области, од уметности до локалне гастрономије, заната или очувања биодиверзитета” рекао је Биизел и подсетио да ће “2018.  бити посвећена слављењу европског културног наслеђа и његовој улози у заједничкој историји и заједничким вредностима континента”.

Признања су уручена представницима свих општина које су ушле у ужи избор (Зајечар, Куршумлија, Нови Пазар, Бач), као и свим члановима жирија овогодишњег конкурса.

Свечаном пријему су присуствовали представници министарстава, туристичке привреде, локалних туристичких организација и медија.

Државни секретар Мирослав Кнежевић је резимирао активности и резултате Владе Републике Србије, Министарства трговине, туризма и телекомуникација и укупне туристичке привреде Србије, док је о активностима Туристичке организације Србије у 2017. години говорила је Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије. Она је истакла значај сарадње ТОС-а са министарствима, државним институцијама, удружењима из области туризма, туристичком привредом и медијима у остваривању добрих резултата у туризму.

Подели

Comments are closed.