Норчич Штамцар: Проширење у интересу ЕУ

0

Проширење Европске уније на Западни Балкан сада је важније него икада и у интересу Уније да обезбеди просперитет у свом директном суседству, каже заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар. Она је учествовала на Конференцији одбора за европске интеграције земаља учесница Процеса стабилизације и придруживања у Југоисточној Европи (КОСАП).

„Приступање ЕУ је фундаменталан процес, који још није завршен. То није бланко чек, врата су отворена само и онда када је свака држава појединачно спремна, нема пречица. Потребно је радити на смањењу корупције, на изградњи владавине права, слободи медија,”, истиче Норчич Штамцар.

Норчич Штамцар истиче да је важно да земље кандидати за чланство у ЕУ спроведу реформе и навела да су те државе напредовале током претходних година, али различитом брзином и интензитетом, уз оцену да су најдаље у процесу стигле Србија и Црна Гора.

Она каже и да пут Србије чланству зависи од нормализације односа Београда и Приштине и подсећа да је ЕУ много пута позвала Косово* да укине таксе на производе из Србије како би се поново село за преговарачки сто.

Западни Балкан је део дугорочне будућности ЕУ, каже председница Одбора за европске послове Сената Румуније Габријела Крецу.

Fonet

“Разлози за придруживање морају да буду у интересу грађана, да одржавамо мир, да обезбедимо добро стање. Грађани морају да буду свесни да је коначан циљ политичка и економска интеграција у Унију,” истакла је Крецу.

Помоћница министрке за европске интеграције Србије Ксенија Миленковић каже да се Србија нада да ће политика проширења и даље заузимати не само значајно место на европској агенди без обзира на исход европских избора и будући састав Европске комисије.

“Очекујемо да ће ЕУ послати позитивну политичку поруку целом региону, поруку која показује да се политика проширења наставља и да њена динамика ни на који начин неће бити угрожена или успорена”, рекла је Миленковић.

Потпредседник Скупштине Србије Верољуб Арсић је нагласио да је даљи процес проширења ЕУ од пресудног значаја за очување реформског замаха и подстицаја за земље кандидате да испуњавају критеријуме за чланство.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

Подели

Comments are closed.