Одговор председника Јункера на писмо премијера Србије Александра Вучића

0

Председник Јункер је почетком недеље одговорио на писмо премијера Србије Александра Вучића у ком је изразио забринутост због најновијег развоја ситуације у односима између Србије и Хрватске и позвао на повратак конструктивном билатералном дијалогу.

Председник је у 3свом одговору истакао да су добросуседски односи и регионална сарадња, као и помирење, основни принципи које морају поштовати све земље кандидати и потенцијални кандидати, као и саме државе чланице ЕУ. Ови принципи су обавеза целог региона. ЕУ очекује од свих земаља у региону да те обавезе испуњавају.

Како је нагласио председник Јункер, Европска комисија је у оквиру својих надлежности увек била снажно посвећена поштовању жртава и сећању на ратне злочине почињене у Европи. Закони ЕУ сматрају кривичним делима злочине мржње на националној основи као и јавно подстицање на насиље или мржњу (укључујући јавно одобравање, негирање или грубо тривијализовање злочина геноцида, злочина против човечности или ратних злочина). Према законодавству ЕУ, државе чланице ЕУ су дужне да осигурају да ти злочини буду кажњиви док се од земаља које теже чланству очекује да се понашају у складу са тим законом.

Како је истакао председник Јункер, дуг пут ка помирењу између народа захтева заједничке и искрене напоре свих страна и на свим нивоима како би се признали чинови неправде из прошлости без предрасуда и заједно превазишли, припремајући тако терен за заједничку будућност засновану на сарадњи. ва отворена питања морају се решавати кроз конструктиван билатерални дијалог и уз међусобно поштовање. У интересу је целог региона да се врати таквом духу и дискурсу.

Подели

Comments are closed.