Отворена Међународна недеља цивилног друштва

0

Европска унија подржава улогу цивилног друштва широм света, па и у Србији и на Западном Балкану, то је део наше заједничке политике, истакао је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици на отварању Међународне недеље цивилног друштва. Догађај организују Грађанске иницијативе, заједно са међународном мрежом CIVICUS.

Грађанско друштво је важан играч у стварању добре управе, онo својим притиском институције чине одговорним, а то је простор за више демократије, истакао је амбасадор.

„Мислим да је овај догађај велика част. Морамо да истакнемо да је Србија домаћин овог састанка глобалне алијансе организација грађанског друштва и честитам на томе и организацији CIVICUS и Грађанским иницијативама. Мислим да би мото овог окупљања требало да буде рад на заједничким решењима,“ каже Фабрици.

Додаје и да је много области у којима постоји одлична сарадња ЕУ и цивилног друштва у Србији, попут заштите животне средине, истраживачког новинарства или права мањинских група.

Вршилац дужности директора Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Жарко Степановић говорио је у име премијерке Ане Брнабић. Он тврди да су Влада Србије и премијерка од почетка пружили подршку организацији догађаја и да су показали да у отворени за сарадњу с цивилним сектором.

„Пренаглашене су критике на рачун сарадње Владе Србије са цивилним друштвом. Влада ће наставити да слуша глас цивилног друштва у процесу усклађивања регулативе с европским законодавством,” каже Степановић.

Апсолутно нема сумње да моја земља, Краљевина Холандија, стоји и стајаће снажно на страни цивилног друштва широм света, поручује холандски амбасадор у Београду Хенк ван ден Дол. Подршку грађанским иницијативима дао је амбасадор Сједињених Држава у Србији Кајл Скот.

Photo: Beta

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио навео је да цивилно друштво представља “прави мотор реформи”, било да је реч о безбедности, борби против корупције, заштити мањина или оснаживању жена.

„Једини начин да цивилно друштво у потпуности игра своју надзорну и улогу мотора у реформама да то чини заједно,“ тврди он.

Међународна недеља цивилног друштва која ће бити одржана од 8. до 12. априла у Београду представља глобално окупљање око 1.000 лидера цивилног друштва, активиста и грађана из различитих сектора и региона света, заинтересованих да се укључе у проналажење заједничких решења за глобалне изазове. Догађај се одржава једном у две године.

Програм манифестације укључује преко 30 сесија на различите теме, од слободе медија, преко помоћи организацијама које трпе нападе, до повећања одговорности цивилног друштва.

Подели

Comments are closed.