Повратак у школу: ђаци ће добити млеко, воће и поврће у школи захваљујући ЕУ програму

0

Програм Европске уније за воће, поврће и млеко се наставља са почетком школске године у земљама чланицама ЕУ које учествују у њему.

Са циљем да промовишу здраве прехрамбене навике међу децом, школски програм ЕУ укључује дистрибуцију воћа, поврћа и млечних производа, као и представљање образовних програма за подучавање ђака о важности добре исхране и објашњавању како се производи храна.

Како број школа учесница расте, иницијатива за здраву исхрану обухватила је више од 30 милиона деце широм Европске уније токомшколске 2017/2018 године.

Европски комесар за пољопривреду и рурални развој Фил Хоган је изјавио: “Важно је знати одакле наша храна долази и признати вредан рад уложен у њу. Уз ЕУ школске схеме, не само што деца уче о пољопривреди и производњи хране, већ пробају квалитетне производе и имају користи од њихових хранљивих вредности. Никад није прерано уживати у доброј храни!”

Према овом програму, 150 милиона евра се сваке године одваја за поврће и воће, а 100 милиона за млеко и друге млечне производе. Иако је учешће добровољно, све земље чланице ЕУ су одабрале да буду укључене, било делимично, било у цео програм. Националне расподеле за свих 28 земаља чланица одобрила је и усвојила Европска комисија у марту 2018. Земље чланице такође имају могућност да на ЕУ помоћ додају национални допринос и тако финансирају програм.

Избор производа који се дистрибуиају заснован је на здравственим и еколошким препорукама, сезони, разноврсности и приступачности. Земље чланице могу да подстичу локалну или регионалну куповину, органске производе, краткорочне ланце набавке, корист за животну средину и програме квалитетне пољопривреде.

Дистрибуција воћа, поврћа и млека која је започета, праћена је разноврсним образовним активностима намењеним школској деци. Скоро све земље су установиле комитете у којима учествују власти и активни учесници у домену пољопривреде, здравства и образовања, од којих се неки срећу у току школске године да би надгледали све активности.

Подели

Comments are closed.