Подршка Европске уније Србији у борби против корупције

0

Унапређење ефикасности у борби против корупције и јачање механизама за превенцију корупције, најважнији су циљеви Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције. О овој теми, годину дана од почетка примене новог Закона у Нишу говорили су шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици, министри у Влади Србије Нела Кубуровић и Небојша Стефановић, као и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио.

Пројекат о превенцији и борби против корупције финансијски је подржала Европска унија.

„Изузетно ми је драго што данас разговарамо о постигнутим резултатима у спровођењу Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције. Овај Закон, заједно са целокупним законодавним и институционалним оквиром, један је од најснажнијих алата који Србија има на располагању да се избори са овом опасношћу на делотворан начин,“ истакао је амбасадор Фабрици.

Од почетка примене Закона, Србија је скоро у потпуности успоставила институционални оквир и тај систем почео је да доноси прве резултате, рекао је амбасадор Фабрици и додао да је једно од најважнијих питања за сваку државу је борба против корупције.

„ЕУ је спремна да обезбеди додатну подршку државним органима Србије у борби против корупције. Србија има добру стратегију, али ја важно да се успостави систем који функционише и на том пољу јој је ЕУ савезник“ истакао је амбасадор Фабрици.

Говорећи о корупцији, амбасадор је овај проблем упоредио са раком и указао на чињеницу да оно што почиње благим, неповезаним симптомима може брзо ескалирати у изузетну системску опасност која у великој мери штети друштву. Како би се држава и друштво на прави начин суочили са корупцијом, неопходно је да постоји дугорочан, комплексан и посвећен приступ, додао је амбасадор.

Улога Министарства правде Републике Србије била је да обезбеди нормативни оквир, понуди нове методе и алате како би се надлежним институцијама пружила помоћ у борби против корупције и организованог криминала. Према речима министарке Кубуровић, остварен је значајан напредак по питању унапређења сарадње свих релевантних органа и институција, успостављањем мреже официра за везу из 13 релевантних институција, при чему је свако од њих прошао специјализовану обуку.

„Ово је била година изазова за све нас. Након годину дана од почетка примене Закона, могу да кажем да су први кораци у овој борби били успешни,“ додаје министарка Кубуровић, издвајајући статистику да је применом Закона донето 448 пресуда, од чега су 444 осуђујуће, а већину пресуда прате затворске казне.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић похвалио је рад Министарства правде на примени новог закона и захвалио се на подршци ЕУ.

„Држава препознаје потребу да се системски бори против корупције. Системска борба значи да све институције морају активно да се боре, а не само неколико институција појединачно,“ поручио је министар Стефановић.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио истакао је да та организација, радећи у блиском партнерству са институцијама Републике Србије, пружа подршку напорима у борби против корупције, организованог криминала, привредног криминала и тероризма.

,,Мисија ОЕБС-а ће наставити да унапређује капацитете судија, јавних тужилаца, полицијских службеника у области истраживања, вођења оптужница, изрицања пресуда у домену привредног криминала и корупције,“ рекао је Орицио.

На форуму у Нишу, учесницима су се обратили и председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић, директор Правосудне академије Ненад Вујић и заменица Републичког јавног тужиоца Зорица Стојшић.

Подели

Comments are closed.