Порука Европске комисије за 8. март: Неједнакост полова неприхватљива

0

Европска комисија издала је саопштење поводом Међународног дана жена у којем анализира тренутно стање у области једнакости полова у оквирима Уније, али и у свету. У саопштењу се наводи:

„Једнакост је основна вредност Европске уније, и принцип за који се боримо. Једнакост између жена и мушкараца није изузетак.

Европа је међу најбезбеднијим и најједнакијим местима на свету за девојке и жене. Број запослених жена је достигао историјски висок ниво у оквиру Европске уније. Данас је све више жена на позицијама моћи. То је нешто на шта смо поносни.

Ипак, то не значи да би успехе требало да узмемо здраво за готово. И у Европи, многе жене се суочавају са изазовима, неједнакостима и претњама у свакодневном животу: претње и злостављање, мање плате, мање прилика за посао и каријеру. То је недопустиво.

Посебно забрињава тривијализација сексистичког говора мржње, пре свега на интернету, али и у јавном дикурсу. Речи су важне и могу довести до акција, могу бити први корак према неједнаком третману, и чак, физичком насиљу. Позивамо све државе чланице да покажу нулту толеранцију за говор мржње и све облике насиља и дискриминације према женама.

Многе од неједнакости које видимо и данас, повезане су са женама на раду. Нова правила ЕУ којима се услађује посао и живот ће омогућити већем броју жена да раде, пошто породицама да је прилику да организују пословни и приватни живот. Отвориће прилике за запослене жене и мушкарце да поделе обавезе на једнаким основама. Тиме ће се повећати шанса за жене да пронађу радно место у скалду са својим образовањем и амбицијама. Откључавање таквог потенцијала би била најбоља могућа стимулација за наше економије.

Жене остају слабије заступљене у политици. На предстојећим европским изборима, желели бисмо да видимо више жена широм уније, не само на бирачким местима, већ и међу успешним кандидатима. Комисија позива и на већи број жена на највишем нивоу ЕУ институција, укључујући и комесаре. Ова комисија воид кроз пример: данас имамо 9 комесарки, а имамо и готово 40 посто жена међу менаџерима.

Једнакост полова је такође у основи наше сарадње са партнерским земљама широм света. Европска унија жели да убрза убрза напоре на постизању тог циља у различитима пољима свог спољног деловања, као део имплементације циљева одрживог развоја Уједињених нација.

У целом свету, остајемо чврсто посвећени примени акција за борбу против свих врста насиља против жена и девојака, укључујући и оне које су погођене ратом, сиромаштвом или избеглиштвом. На пример, кроз иницијативу Spotlight са УН. Посвећени смо томе да свим женама и девојкама обезбедимо једнак статус у здравственој заштити, образовању и економском оснаживању, кроз прилике да обликују своју будућност. Никада нећемо престати да се боримо за истинску једнакост за све у Унији и ван ње, како бисмо обезбедили да се постигнути напредак не изгуби.“

Подели

Comments are closed.