Правосудна реформа: Захваљујући подршци ЕУ, Србија преполовила број старих судских предмета

0

Када је пројекат „Унапређење ефикасности правосуђа“ покренут, у српским судовима је било око 1,4 милиона предмета старијих од две године. Нови закон је био прилика да се значајан број ових предмета приведе крају, али је пре тога било неопходно класификовати их и даље процесуирати. „Када смо на почетку пројекта разговарали са судским особљем, њихова процена је била да ће за решење овог проблема бити потребно око 10 година“, каже вођа пројекта Брајан Ле Дук.

Пројектни тим је, међутим, успео да за само 18 месеци смањи број извршних предмета са 1,4 милиона на 655.000 хиљада у 30 пилот судова широм земље. Уз подршку Европске уније, шездесеторо привремено запослених је обављало техничку и административну припрему предмета. Они су предмете лоцирали, припремили списе предмета, укључујући доказе које су приложиле странке у предметима и упоредили податке из списа уз помоћ електронске базе података. Дакле, у потпуности су припремили предмете за даље судско процесуирање.

Осим тога, током пројекта је исправљено преко 130.000 нетачних и непотпуних података у 20 судова, док је преко 1.900 судија, судијских помоћника и судског особља током пројекта прошло кроз обуку.

Поред смањења броја старих предмета, један од циљева пројекта је било и усклађивање судске праксе и унапређење општег учинка судова и тужилаштава, између осталог у погледу кадровског управљања. Пројекат је донео побољшања и у области алтернативног решавања спорова и омогућио је електронску размену података између више од 10 правосудних и других институција.

Овај пројекат је решио један од значајних аспеката правосудне реформе, а то је унапређење ефикасности правосудног система. „Остварили смо два циља: систем је постао ефикаснији, док је велики број грађана Србије добио прилику да реши своје предмете“, изјавио је амбасадор Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.

ЕУ је од 2006. издвојила 93 милиона евра за унапређење владавине права у Србији, будући да се дошло до закључка да ће реформа овог сектора омогућити лакше спровођење других реформских процеса. Значајна подршка овом сектору је у складу са политичким дијалогом ЕУ са Србијом према коме су поглавља 23 и 24 прва која се отварају у приступним преговорима.

Са преко три милијарде бесповратне помоћи издвојених у протеклих 15 година, Европска унија је највећи донатор и најзначајнији партнер Србије у пружању подршке развоју и текућим реформама које земљу приближавају ЕУ и доприносе благостању грађана у великом броју области.

Подели

Comments are closed.