“Прагматик” платформа – мост између пољопривредника и напредних технологија

0

Новосадска фирма „Иносенс“ развила је платформу за савремене пољопривреднике под именом “Прагматик” која представља јединствену Б2Ф (бусинесс то фармер) онлине продавницу. “Прагматик” је једна од три технолошке платформе које се развијају под окриљем “Катане”, једног од европских пројеката из програма Европске комисије “Хоризонт 2020”, а фирма “Иносенс” између осталог доприноси процесу модернизовања и реконструкције Заједничке пољопривредне политике Европске уније.

“Прагматик” је спој пољопривреде и ИТ сектора и омогућава продају услуга и производа у домену прецизне пољопривреде. Пољопривредници у Србији на платформи могу да добију производе и услуге на бази прецизне технологије, као што су информације о томе ко је најповољнији продавац опреме за наводњавање, опреме за пластенике, дронова, система за мерење влажности… Једноставно изаберу производ или услугу која их занима, виде које су цене и услови плаћања код разних понуђача и ту заврше посао.

Пољопривредници на платформи могу да унесу своје параметре у калкулатор, да одаберу технологију која им треба, рецимо – наводњавање, да унесу површину, број месеци за који желе услугу и „Прагматик“ на основу понуде која је на платформи издаје просечну цену за услугу коју су тражили.

Како кажу из компаније „Иносенс“, „Прагматик“ је платформа која се односи на прецизну пољопривреду, а преко ње се повезују иновативне ИТ компаније са њиховим крајњим корисницима – пољопривредницима, пољопривредним удружењима, пољопривредним компанијама. Све то како би се пољопровредницима олакшао приступ технологијама које су им потребне, ИТ компанијама олакша приступ тржишту.

“Пољопривредници имају проблем да процене колико им је исплатива нова технологија, а компаније су, с друге стране, усмерене на свој производ, а никако да изађу на тржиште са оним што пољопривредници очекују. Због тога је ту „Прагматик“, кажу из Иносенса.

„Прагматик“ платформа део је пројекта „Катана“ који почива на три стуба – прецизним технологијама, мобилним сервисима као краћем путу ка тржишту и функционалној храни у служби персонализоване исхране.

„Имали смо низ разговора са произвођачима пре него што смо направили и отворили платформу. Желели смо да чујемо њихове проблеме, да маркирамо те потребе и унесемо их у наше решење. Не вреди да правимо апликацију без контакта с пољопривредницима, без њихових сугестија и очекивања”, каже Маја Жикић из компаније „Иносенс“, напомињући да „Прагматик“ није отворена само за учеснике „Катане“ већ за цело тржиште, те да на њој свако може да огласи своје производе бесплатно.

 

 

 

Подели

Comments are closed.