Прва посета амбасадора Фабриција Алексинцу и Нишу

0

Посету Нишавском округу, шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији, амбасадор Сем Фабрици  започео је у Алексинцу, састанком са председником општине Ненадом Станковићем, наводећи да је Алексинац увек био поуздан партнер на развојним пројектима. Потом се амбасадор Фабрици током своје прве званичне посете Нишу састао са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем у Градској кући и изразио велико задовољство што се његова прва посета Нишу догодила након што је Европска комисија објавила Стратегију проширења за Западни Балкан прошле седмице, којом је Србији дат конкретан временски оквир за приступање ЕУ

Фабрици је истакао да је ЕУ у Алексинцу, у партнерству са Владом Швајцарске, само преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, инвестирала у ову општину више од 400.000 евра за реализацију 22 пројекта првенствено усмерених на јачање капацитета локалне самоуправе и унапређење квалитета општинских услуга.

Амбасадор Фабрици је заједно са председником општине Ненадом Станковићем присуствовао представљању једног таквог пројекта – географског информационог система (ГИС), чији је развој у Алексинцу ЕУ подржала прво кроз програме Еxchange 2 и ЕУ Еxchange 4, док је преко Европског ПРОГРЕСа инвестирала додатних 150.000 евра у његово унапређење. Резултат овог заједничког пројекта општина Алексинац и Мерошине су дигитализоване базе података о општинској инфраструктури, урбанистичким плановима, природним ресурсима, катастарским парцелама, индустријским зонама, које такође садрже и све друге податке потребне за  боље планирање развоја, управљање ресурсима и пружање информација јавности и потенцијалним инвеститорима. Општине су у оквиру пројекта такође добиле беспилотну летелицу са пратећом опремом и софтвером што је повец́ало квалитет прикупљених података и ефикасност њихове обраде.

„Србија се приближава дану када ће постати део породице Европске уније, али је посебно важно да можемо да помогнемо становништву у Србији да живи боље, као што је то случај ове две младе медицинске праксе у Алексинцу које имају потенцијал да се даље развијају“, рекао је амбасадор приликом посете двема докторкама које су  уз помоћ ЕУ и Владе Швајцарске преко Европског ПРОГРЕСа покренуле своје пословање. Шеф Делегације ЕУ посетио је стоматолошкињу Мају Остојић која је уз донацију опреме вредне 8.300 евра отворила своју ординацију док је Биљана Ђокић добила савремену опрему, фетални монитор, холтер и радио таласни нож и отворила специјалстичку медицинску праксу, а посебну пажњу у раду посветила је здрављу жена. Донатори су преко Европског ПРОГРЕСа подржали 43 жене из програмских општина да кроз набавку опреме укупне вредности 356.400 евра започну свој бизнис, доприносећи тако унапређењу родне равноправности кроз економско оснаживање жена.

Амбасадор Фабрици је у Алексинцу најавио и нови пројекат ЕУ ПРО чија ће реализација почети у марту, те позвао председника општине и општинску администрацију да искористе прилике и припреме нове пројекте који ће донети користи становништву, допринети економском расту и отварању нових радних места.

Успешни пројекти ЕУ у Нишу

Током своје прве званичне посете Нишу, шефу Делегације ЕУ у Србији Сему Фабрицију су у Градској кући представљени успешни пројекти Европске уније који се реализују у овом граду. Било је речи  и о актуелној, Европској години културног наслеђа и сходно томе, културно-историјском значају Ниша.

„ Овај велики, заједнички циљ – чланство у ЕУ даје значајну улогу локалним самоуправама јер ће чак 75% законске регулативе морати да припреме управо градови и општине“, поручио је амбасадор Фабрици.

Представници локалне Канцеларије за развој и пројекте представили су успешне пројекте амбасадору Фабрицију. ,,Кроз бесповратна средства Европске уније реконструисаћемо пругу Ниш-Димитровград , средствима Европске инвестиционе банке изграђен је модерни Клинички центар у Нишу, значајан је и пројекат изградње постројења за пречишћавање отпадних вода, а скренуо бих пажњу и на пројекат вредан 1.237.000 евра бесповратних средстава уложених у изградњу станова за најугроженије Роме“, подсетио је градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Након састанка у Градској кући у Нишу, амбасадор Фабрици се, у пратњи градских челника, кроз причу туристичког водича и шетњу центром града, упознао са богатом историјом Ниша. Посетио је и археолошку поставку Народног музеја у Нишу, након чега је дошао у ЕУ инфо поинт Ниш и обишао изложбу посвећену жртвама холокауста ,,Дехуманизација’’ аутора Александра Марковића. ЕУ инфо поинт Публиц спаце манагер Бојана Петровић пожелела је добродошлицу бројним званицама и осврнула се на активности ЕУ инфо кутка. ,, Од маја 2016, откад се налазимо на овом месту,  организовали смо готово шест стотина догађаја, како у самим просторијама Кутка, тако и на отвореном, у оквиру знаменитих музичких фестивала, на улици, тргу, у школама, на факултетима, међу Нишлијама, али и нашим драгим пријатељима из других градова – грађанима Прокупља, Параћина, Медвеђе, Зајечара, Неготина, Алексинца, Крагујевца“, казала је Петровић.

,,Јако сам срећан што постоји ЕУ инфо кутак у Нишу, што практично имамо канцеларију у ово граду. Овде се осећам као код куће. Такође, током посете Народном музеју, кустос ме је кроз 15 минута провео кроз читаву историју овог подручја“, истакао је шеф Делегације ЕУ у Србији и подсетио да је 2018. Година културног наслеђа. Присутнима се обратио и аутор поставке ,,Дехуманизација“, отворене поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста, Александра Марковић. ,,Желео сам нагласак ставим на фацијалне експресије и говор тела, да људи који погледају ове слике могу да се идентификују са оним кроз шта су жртве холокауста прошле“, објаснио је Марковић коме је поставка у ЕУ инфо кутку прва самостална изложба.

Фабрици је у присуству градских челника и декана Електронског факултета проф. др Драгана Јанковића обишао и Старт уп центар Електронског факултета у Нишу који представља прву фазу Научно Технолошког парка за чију је изградњу Европска инвестициона банка издвојила 15.2 милиона евра. Студенти су амбасадора ЕУ упознали са технолошким иновацијама које су сами изумели, попут туристичке апликације ,,52 викенда у Србији“, а шеф Делегације ЕУ је био у прилици и да кроз 3Д презентацију виртуално обиђе неке од манастира у околини Ниша. ,,Овде, на факултету данас нисам видео будућност, већ садашњост – бројне младе истраживаче који развијају своје идеје. Ми имамо бројне инструменте којима можемо да помогнемо науку и иновације попут Еразмус плус или Хоризонт 2020 програма“, казао је Фабрици. Декан Електронског факултета проф. др Драган Јанковић сматра да ће ,,улагањем у Научно технолошки парк млади из Ниша и региона доћи до нивоа да буду и јачи и бољи, како европским компанијама, тако и универзитетима на подручју ЕУ“.

Своју посету Алексинцу и Нишу, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици завршио је учешћем на дебати са грађанима Ниша ,,Питај ме било шта о ЕУ“ коју организује Европски покрет у Србији у оквиру ЕУ пројекта ,,Европа за мене“. Амбасадор Фабрици је са грађанима непосредно разговарао дуже од сат времена одговарајући на питања из различитих области – децентрализације, људских права, шанси за пољопривреднике, преговарачком процесу и приближио детаље Стратегије проширења за Западни Балкан.

Подели

Comments are closed.