Председавање Румуније ЕУ

0

Румунија је 1. јануара преузела ротирајуће шестомесечно председавање Европском унијом, које се одвија у тесној кооридинацији са председавајућом тројком коју осим ње чине Финска и Хрватска. Румунији је ово први пут да председава Европском унијом. Током овог периода ће имати прилику да своју националну визију утка у стратешку дебату о будућности ЕУ, да директно допринесе процесу њене консолидације те да промовише делове европске агенде које сматра важнима.

Председништво Савету се ротира међу државама чланицама на сваких шест месеци. Током тог периода, председништво председава састанцима на сваком нивоу Савета и брине се о очувању континуитета рада ЕУ у Савету.

Док председавају Савету, државе чланице блиско сарађују у трочланим групама познатима под називом „тројке”. Тај систем је уведен Лисабонским уговором из 2009. Тројка одређује дугорочне циљеве и припрема заједнички програм утврђујући теме и главна питања која ће Савет решавати у периоду од 18 месеци. На основу тог програма све три земље припремају своје детаљне шестомесечне програме.

Председништво је одговорно за покретање рада Савета на законодавству ЕУ, осигурање континуитета програма ЕУ, прописност законодавних процеса и сарадњу између држава чланица. Како би то остварило, председништво мора да делује као поштен и неутралан посредник.

Председништво има два главна задатка:

1. Планирање и председавање састанцима у Савету и састанцима његових припремних тела
Председништво председава састанцима различитих састава Савета (уз изузетак Савета за спољне послове) и припремних тела Савета, што укључује сталне одборе попут Одбора сталних представника (Цорепер) и радне групе и одборе који се баве врло специфичним темама.

Председништво осигурава правилно одвијање расправа и исправну примену Пословника и метода рада Савета

Организује и различите формалне и неформалне састанке у Бриселу и у земљи која обавља дужност ротирајућег председавања.

2. Представљање Савета у односима са другим институцијама ЕУ
Председништво представља Савет у односу с другим институцијама ЕУ, нарочито с Комисијом и Европским парламентом. Његова улога је да покуша да постигне договор о законодавним предметима путем тријалога, неформалних преговарачких састанака и састанака Одбора за усаглашавање.

Председништво блиско сарађује са:
• Председником Европског савета
• Високом представницом Уније за спољне послове и политику безбедности

Помаже им у раду, а од њега се понекад може тражити и да обавља одређене дужности за високу представницу попут представљања Савета за спољне послове у Европском парламенту или председавања Савету за спољне послове када расправља о питањима заједничке трговинске политике.

Кључни документи румунског председништва:
Резиме програма румунског председавања ЕУ
ВОДИЧ КРОЗ РУМУНСКО ПРЕДСЕДАВАЊЕ САВЕТУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ
Румунско председавање, територијална кохезија и урбани развој, ЕСПОН презентација

Подели

Comments are closed.