Представљен пројекат PLAC III

0

Пројекат Правна подршка преговорима – PLAC III званично је представљен у Београду. Главни корисници пројекта су Министарство за европске интеграције (МЕИ) и Преговарачки тим за вођење преговора о приступању Србије ЕУ а корисници су и ресорна министарства и институције задужене за усклађивање законодавства у оквиру одређених преговарачких поглавља.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар оцењује да је процес усклађивања са правним тековинама ЕУ данас захтевнији него у време када је Словенија улазила у ЕУ, јер је много тога у међувремену промењено.

„На путу ка ЕУ, потребно је усклађивање са правним тековинама Уније, јачање административних капацитета и да израда процеса буде транспарентнија. ЕУ је ту да подржи Србију, до сада је уложила 6 милијарди евра у различите пројекте,“ напомиње Норчич Штамцар.

Вођа пројекта Андреј Енгелман оцењује да је пројекат PLAC III посебан јер иде кроз цело подручје преговора, попуњава „рупе“ и флексибилан је, додајући да ће у Србији током реализације сваки дан бити у просеку по пет страних експерата да помогну.

“Циљ пројекта је да се убрза процес евроинтеграција, да се Србија што брже прибилижава ЕУ и, што је још важније, да се помагањем Србији да достигне стандарде ЕУ побољша свакодневни живот грађана”, каже Енгелман.

Планирано је да PLAC III обухвати 11 преговарачких поглавља али план није коначан и биће прилагођаван према потребама, каже специјални саветник у МЕИ Владимира Атељевића.

Шефица Преговарачког тима Тања Мишчевић каже да је највећи део посла у процесу приступања ЕУ на Србији и додаје да ће PLAC III помоћи да се испуне све компоненте хармонизације законодавства – усвајање, имплементација и примена.

Корист ће се посебно видети у области енергетике, безбедности хране, ветеринарске и фитосанитнарне политика или политике конкуренције, оцењује она.

Пројекат PLAC III пружа правну подршку Влади Републике Србије током процеса хармонизације националног законодавства са правним тековинама ЕУ (acquis), пре свега, стручном помоћи на унапређењу постојећег и изради новог законодавства, као и јачањем капацитета институција којесу надлежне за вођење преговора са ЕУ. Основни циљ пројекта је постизање високог нивоа усклађености националног законодавства са правним тековинама ЕУ и успешна примена тих прописа.

Двоипогодишњи пројекат (јануар 2019-јул 2021) финансира Европска унија са више од 2,7 милиона евра. Ово је трећи пројекат правне подршке преговорима који се финансира из претприступних фондова ЕУ.

Подели

Comments are closed.