Пријаве за спортску компоненту програма Ерасмус+ до 4. априла

0

Представници Европске комисије, фондације Темпус и Министарства за спорт и омладину позвали су спортска удружења да се пријаве на конкурс за пројекте из спортске компоненте програма Ерасмус+. На инфо сесији, одржаној у Палати Србија, наведено је да је за ту намену, у овој години предвиђено преко 60 милиона евра.

Агата Дзиарновска из Департмана Европске комисије за образовање, младе, спорт и културу поручила је да у одлучивању коме ће одобрити пројекте, гледају да сарађују са различитим партнерима, не фаворизујући универзитете или спортске организације. Апликанти из Србије као програмске земље Ерасмус+ програма од фебруара ове године сада имају прилику да буду носиоци пројеката, али у њих морају увек бити укључене и друге програмске земље. Тако се подстиче сарадња, сматра Дзиарносвска.

“Пројекти морају да испуњавају неки од три услова како би били разматрани. Могу се борити са транснационалним претњама, као што су допинг или насиље у спорту. Такође, могу промовисати добро управљање у спорту, и молим Вас да то схватите у најширем могућем значењу. Такође, могу бити из области промоције социјалне инкузије, као што се рецимо у последње време много говори о једнакости полова”, навела је она. Поручује и да ће се резултати конкурса знати у септембру, а да је прошле године стигло преко 560 пријава.

Управитељка Темпус фондације Марија Филиповић Ожеговић рекла је да спортска удружења сада имају прилику да још више учествују у оваквим пројектима, пошто већ имају добро развијену сарадњу, а српски спортисти имају добру репутацију у Европи.

“Ја бих желела да Вас охрабрим да погледатe и део који се односи на образовање, а спорт је ту неизоставан елемент пошто према целом процесу имамо холистички приступ. За рад са младима рок за пријаву је 30. април, а организовали смо и информативне дане. Надам се да ћемо имати веће партнерство са спортским организацијама у даљем раду”, закључила је она.

Помоћник министра спорта и омладине Дарко Удовичић подсетио је да је Србија једна од само 5 програмских земаља у Ерасмус+ ван Европске уније.

“Захваљујемо се Европској комисији и Ерасмус програму на подршци. Иако улази у завршну фазу, верујемо да је важно конкурисати. Спорт је важан, а овако се можемо борити против допинга или насиља на спортским догађајима”, закључио је Удовичић.

Подели

Comments are closed.