Проглашени добитници овогодишње Награде ЕУ за интеграцију Рома за Западни Балкан и Турску

0

Европска комисија је на званичној церемонији објавила добитнике Треће ЕУ награде за интеграцију Рома за Западни Балкан и Турску. Покренута 2014. године, награда има за циљ да нагласи политички значај интеграције Рома у процесу проширења ЕУ, да повећа улогу кључних играча, и да покаже одлучност и посвећеност ЕУ да побољша социјалну инклузију Рома.

Потпуни списак и биографије добитника можете пронаћи овде, а међу њима су и две активисткиње из Србије.

Ана Шаћиповић

Ана је директор Удружења Ромкиња “Освит” из Ниша. Удружење се фокусира на подизање свести међу Ромкињама и унутар целе ромске заједнице, о важности њиховог укључивања у друштвени, економски, образовни и културни живот. “Освит” такође има за циљ спречавање и борбу против насиља у ромским породицама оснаживањем жена да прекину циклус насиља и да утичу на јавност и доносиоце одлука да створе друштво без дискриминације.

2005. године покренула је прву СОС телефонску линију на ромском и српском језику за ромске жене и децу жртве насиља. Ова важна иницијатива је праћена едукативним радионицама и уличним акцијама за промовисање препознавања и превенције насиља у партнерским односима. Удружење такође прати рад локалних институција и издаје препоруке о јавним политикама које доприносе побољшању положаја жена и Ромкиња.

Ана је и ауторка програма “Подршка побољшању положаја Ромкиња”, који доприноси бољем квалитету услуга које локалне институције пружају Ромкињама како би оствариле своја права.

“Пред нама је дуг пут. То је процес када мењате свест, говорећи да су жене једнаке са мушкарцима. Да Ромкиње имају иста права као и друге жене без обзира на њихову етничку припадност, ниво образовања, социјални статус. Наши закони гарантују једнака права за све, ” рекла је она.

Славица Васић

Славица је активисткиња и суоснивачица Ромског женског центра “БИБИЈА“, основаног 1998. године у Београду. Мисија центра је јачање положаја Ромкиња у друштву и видљивост њихових права, укључујући и право на образовање, слободан избор партнера, запошљавање и адекватне здравствене услуге. “БИБИЈА” је такође посвећена решавању питања насиља над Ромкињама и раних бракова у ромској заједници.

Славица је посебно укључена у социјалну интеграцију жена из вишеструко маргинализираних група. Допринела је повећању видљивости маргинализираних Ромкиња на тржишту рада, али и скретању пажње јавности на предрасуде и стереотипе према Ромкињама и другим маргинализираним групама. Посебно је посвећена помагању девојчицама у њиховом образовању.

Такође је учествовала у изради неколико стратешких докумената везаних за родну равноправност и социјалну инклузију Рома и Ромкиња. Она наставља да прати јавну политику у тим секторима.

“Моја права награда су девојке, младе жене које су успеле да промене своје животе. Већ видим промене у неким млађим девојкама; најважнија ствар за ромске жене или девојке је образовање. Желимо да смањимо број раних бракова, желимо да се ромске девојке образују, желимо да буду као и све друге жене у Србији“, тврди она.

Хан: Одајемо почаст покретачицама промена

Kомесар ЕУ за европску политику суседства и преговоре о проширењу Jоханнес Хан каже да награда промовише инклузивно друштво.

„Овогодишњом наградом, ЕУ одаје почаст активисткињама Ромкињама, покретачицама промена, чија посвећеност доприноси промовисању инклузивнијег друштва. Унапређење женског лидерства и економског оснаживања је апсолутни приоритет Европске уније. Ми промовишемо равноправност полова и оснаживање жена у свим аспектима наше политике, како унутар тако и изван ЕУ, јер је то на добробит свих. “

Од процењених 10-12 милиона Рома који живе у Европи, око милион живи на западном Балкану и око 2,8 милиона живи у Турској. Роми имају богату културу и историју, која је нераскидиво повезана са Европом, али су се такође суочили са дугом историјом сиромаштва и искључености. Иако су равноправни грађани, превише их је још увек жртве расизма, дискриминације, социјалне искључености и живе у великом сиромаштву. Побољшање инклузије Рома стога и даље остаје кључни приоритет за ЕУ ​​и ефикасна интеграција постаје један од услова које земље проширења морају испунити како би постале држава чланица.

Свечана додјела награда одржана је у оквиру Четврте ромске седмице ЕУ (од 18. до 21. марта 2019. године).

Подели

Comments are closed.