Програм МЕДИА: Оскар и Цезар за филмове снимљене уз подршку ЕУ

0

На 91. додели награда Филмске академије, Оскарима, одржаним 24. фебруара, филмови снимљени уз подршку ЕУ су поново били номиновани у неколико категорија, а британска глумица Оливија Колман је освојила Оскара за главну женску улогу у филму „Миљеница“.

„Миљеница“, филм Јоргоса Лантимоса снимљен у копродукцији Ирске, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава, од ЕУ је добио средства у висини од 50.000 евра кроз програм МЕДИА Креативне Европе.

Током викенда су успехе низали још неки филмови снимљени уз подршку  ЕУ и то на 44. издању француских награда Цезар одржаних 22. фебруара. Филм „Старатељство“ Гзавијеа Легранда је освојио чак пет награда, укључујући признање за најбољи филм.

На церемонији у Француској су наградама овенчана још два филма „Дилили у Паризу“ Кристофа Росињона, коме је припала награда за најбољи анимирани филм, и „Потони или пливај“ са Филипом Катрином који је освојио награду за глумца у епизодној улози. Програм МЕДИА има централну улогу у настојањима да се подржи европски аудиовизуелни сектор кроз развој, промоцију и дистрибуцију на хиљаде филмова као и кроз подршку за обуку, развој биоскопских мрежа и дистрибутивних платформи.

МЕДИА је у циљу промоције разноликости кинематографије у Европи покренуо филмски конкурс ЕУ, како би допрео до филмаџија и младих који се интересују за филмску уметност и телевизију. Учесници могу да тестирају своје филмско знање о европској кинематографији до 19. марта и да освоје шансу да буду део организације филмског фестивала у Кану као и да виде како у пракси функционише аудиовизуелна индустрија. За више информација о томе на који начин ЕУ подржава кинематографију и аудиовизуелени сектор, консултујте информативни лист.

Подели

Comments are closed.