Реконструкција зелене пијаце у Алексинцу уз подршку Европске уније

0

Зелена пијаца у Алексинцу биће реконструисана захваљујући средствима Европске уније која је, преко развојног програма EU PRO, определила 149.581 евра за изградњу надстрешнице, санацију пијачних мокрих чворова и набавку око 150 нових тезги за продавце на пијаци.

Након завршетка припремних радова који су обухватили пресељење бувље пијаце, рашчишћавање простора и припремања темељних стопа за носеће стубове, тренутно су у току радови на постављању металне кровне конструкције.

„Уз подршку Европске уније и Владе Србије, Алексинац ће добити савремену пијацу са повећаним капацитетима и бољим условима за продавце и купце пољопривредних и занатских производа. Такође, повећаће се број радних дана пијаце што ће омогућити бољу снабдевеност становништа, али и могућност да произвођачи и продавци остваре веће приходе“, рекао је председник општине Алексинац Ненад Станковић приликом обиласка радова.

Алексинац је прва локална самоуправа која је отпочела реализацију пројекта у групи од 37 општина и градова у којима се, уз подршку  Европске уније преко програма EU PRO, спроводе пројекти унапређења локалне инфраструктуре, и тако створила услове да пијаца већ током пролећа добије нови изглед.

Такође, посебна пажња ће бити усмерена на активности које се односе на примену принципа доброг управљања, а које се спроводе у партнерству са програмом Swiss PRO који подржава Влада Швајцарске. Наиме, општина Алексинац би требало да донесу правилнике који ће регулисати рад зелене пијаце, као и давање у закуп и коришћење продајних места на пијаци.

Активности EU PRO-а, програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS).

Подели

Comments are closed.