Рекордан број запослених у ЕУ

0

Зимско издање Комисијиног прегледа запослености и социјалних кретања у Европи, које је објављено данас, потврђује општи позитивни тренд на тржишту рада.

Укупна запосленост је достигла нови рекорд од 239,3 милиона запослених у трећем кварталу 2018. Највећи удео нових послова чине уговори за стално и послови са пуним радним временом. У другом кварталу 2018, број стално запослених је порастао за 2,7 милиона у поређењу са истим кварталом претходне године. Стопа запослености је наставила да расте ка циљу постављеном за 2020. и достигла је 73,2 одсто у другом тромесечју 2018.

Маријан Тисен, комесарка за запошљавање, социјална питања, вештине и мобилност радне снаге, изјавила је: „Овај извештај потврђује веома добар напредак на тржишту рада у ЕУ. Укупна запосленост је достигла рекордних 239 милиона запослених. Незапосленост међу младима наставља да опада, уговори за пуно радно време се све чешће потписују. Приближавамо се нашем циљу стопе запослености од 75 одсто у Европској унији до 2020. Иако су ови трендови позитивни, и даље смо суочени са одређеним проблемима. Број сати рада је и даље испод врхунца достигнутог 2008. Привредни раст опада, а све већи недостатак одговарајућих вештина прете да закоче отварање радних места. Да бисмо постигли циљ инклузивније Европе, морамо што пре да приведемо крају важне законодавне иницијативе – укључујући правила о балансу између пословног и приватног живота и транспарентним и предвидљивим условима рада. Националне реформе за које се залажемо у европском семестру морају да се наставе. На тај начин ћемо осигурати да Европски стуб социјалних права постане стварност за све.”

Број запослених са пуним радним временом је повећан за 2,3 милиона, док је број запослених са непуним радним временом остао стабилан. Запошљавање у ЕУ је повећано у свим секторима осим у пољопривреди у поређењу са истим кварталом претходне године. Сектор услуга је забележио највећи раст: у трговини је запослено 730.000 људи више, док су остале услуге запослиле 1,8 милиона људи. Стопа незапослености је такође наставила да опада: у октобру 2018. је износила 6,7 одсто у ЕУ те 8,1 одсто у евро зони, што значи да је смањена за 0,7 процентних поена у поређењу са годином за нама.

Интегрални извештај пронађите овде.

Подели

Comments are closed.