Свако треба да доживи искуство као што је Еразмус

0

„Еразмус ми је помогао да по први пут у животу будем самостална јер се он не тиче само студирања већ и живота у новом друштвеном окружењу што помаже при рушењу предрасуда о другим културама. Осим тога, ми смо и амбасадори наших земаља па се захваљујући нама други људи упознају са нашом културом”, преноси своја искуства Јована, студенткиња из Србије која је у оквиру Еразмуса на размени у Гранади, у Шпанији. „Свако треба да доживи искуство као што је Еразмус“, каже она.

Још једна стипендистикиња Еразмуса из Београда, Бојана која је провела пет месеци током мастер студија у Констанцу у Немачкој, додаје: „До те мере сам поправила писање на енглеском да сам решила да отворим свој блог на ком ћу са другима делити своје ставове и искуства и тако промовисати Еразмус. Апсолутно сам сигурна да ће ми ово искуство помоћи у наставку каријере.”

Програм Еразмус+, који ове године “пуни” 30 година, представља не само добру прилику за развој академске каријере, што га самим тим чини и основом за будући професионални живот, већ означава и почетак процеса целоживотног учења које утиче како на студенте из Србије, тако и на оне који долазе у Србију. Еразмус+ је обогатио српске факултете мноштвом иностраних студената који су добили прилику да се упознају са српском културом и друштвом.

„Када сам родитељима рекао да сам се пријавио за учешће у Еразмусу у Београду, били су одушевљени што ћу живети у њиховом некадашњем главном граду“, каже Лука из Словеније који завршава основне студије у Србији. Он додаје да је „овде много научио, пре свега о томе како је бити независтан у другој земљи“. „То ће ми помоћи у развоју каријере. Београд ми већ сада недостаје и радујем се што ћу овде уписати и мастер студије“, закључује Лука.

Еразмус је Србији дао могућност да на универзитетима створи мултикултурално окружење које стимулише културну размену. „Рад са студентима Еразмуса је веома занимљив јер они овде долазе са вољом да сазнају, испробају, науче и искусе све везано за нашу културу. Ово помаже студентима из иностранства, али и нашима, јер приликом њиховог контакта долази до размене. Осим тога, захваљујући овом програму ЕУ, странци могу коначно да схвате да Србија није дивља као у приказима из прошлости”, каже Никица Стрижак из Центра за српски као страни језик при Филолошком факултету.

Са повећањем броја студената на размени, расте и образовно и културно богатство Србије.

Еразмус пуни 30 година

Програм Еразмус је покренут 1987. са идејом да се студентима из Европске заједнице пружи прилика да се образују у другим државама. Иако је број студената на почетку програма био веома скроман, након 30 година је постао омладински програм са највећим бројем учесника у Европи.

Програм је временом проширен на земље ван ЕУ па је 2014. добио ново име – Еразмус+. Док је у његовој првој години у Еразмусу учествовало скромних 3.200 студената, 2015. је у оквиру програма више од 670.000 Европљана имало прилику да се образује, похађа обуку и волонтира.

Еразмус и Србија

Србија је једна од земаља које су оствариле велике користи од проширења Еразмуса. Заједно са другим суседима ЕУ, она припада групи земаља кандидата које тек треба да постану пуноправне учеснице програма. Према статистичким подацима , у Србији је додељено 4.977 стипендија студентима, постдипломцима и универзитетском наставном особљу:

  • У 2015. и 2016. је додељено 1.716 стипендија за студентску размену док је 1.400 људи било запослено на универзитетима широм Европе;
  • Током трајања програма Еразмус Мундус у периоду између 2004. и 2014, додељено је 1.300 стипендија за размену као и 564 стипендије за целокупне студије и студијске посете.

Аутор: Ђорђо Фрушоне, новинар, стажиста у Делегацији ЕУ у Републици Србији

Преузето из дневног листа Данас

Подели

Comments are closed.