Србија отворила два нова поглавља – 17 и 18 у преговорима са ЕУ

0

У преговорима за приступање Европској унији данас су на Међувладиној конференцији у Бриселу отворена два нова поглавља – о економској и монетарној политици (17) и о статистици (18).

Комесар Јоханес Хан изјавио је да је отварање И напредак у ова два поглавља кључан за даље структурне реформе и економски раст у Србији, навео је. “Садашњи раст је добар, структурне реформе дају резултате, али морају да се очувају”, додао је европски комесар.

Захтеви из поглавља 12 захтевају да Србија припреми свој годишњи буџет и реформе на један транспарентан начин у консултацији са ЕУ, додао је.

“Буџетска транспарентност, предвидљивост у законодавном сегменту и одлучно спровођење реформи донеће дугорочни раст и отварање радних места”, навео је Хан И истакао да “структурне реформе морају да буду праћене добрим статистикама”.

Хан је рекао да су српске статистичке базе података једне од најсвеобухватнијих у региону, И навео да су потребни даљи напори у извештавању о кључним макроекономским индикаторима и структури економије.

“Квалитет је важнији од брзине”, истакао је Хан који је додао да су реформе о владавини права у сржи проширења, истичући да о томе нема преговора.

“Србија се приближлила још један корак уласку ЕУ”, истакао је Хан.

Јоксимовић: Могли смо више али нисмо незадовољни

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да су отворена важна поглавља којима се потврђује да је Србија и до сада били успешна у економским перфомансама.

“Што се тиче Поглавља 18, желимо да уведемо нова истраживања у наш статистички систем, да измеримо и упоредимо где смо у односу на квалитет живота наших људи, циљеве одрживог развоја – да имамо реалну слику где смо у односу на оно што су стандарди у ЕУ”, навела је министарка.

“Ако ме питате да ли смо задовољни, ја мислим да смо могли да отворимо и више. Мислим да смо имали значајне, суштинске резултате у области напретка у владавини права. Нисмо незадовољни зато што смо решени да будемо стрпљиви, упорни и одлучни у нашој намери да постанемо чланица ЕУ”, рекла је министарка, додајући да ће Србија да настави да делује у том правцу.

Министарка је навела да је известила да је Србија изузетно забринута оним што наставља да ради Приштина и тиме што се најављују нове мере. “Замолила сам наше пријатеље и партнере из ЕУ – нама је важно да се принципи поштују…”

“Желим да уверим европске партнере да имају озбиљног саговорника у Србији, да смо посвећени једном настојању да регионални мир и стабилност буду одрживи, али да он мора да буде заснован на поштовању принципа”, истакла је Јоксимовић.

Подели

Comments are closed.