Србиjа и Европска униjа

Делегација Европске комисије у Београду основана је у тадашњој Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији (СФРЈ) 1982. године, након потписивања Споразума о сарадњи између СФРЈ и тадашње Европске економске заједнице (ЕЕЗ). Име Делегације је промењено  у децембру 2009. у „Делегација Европске уније у Републици Србији“ у складу са ступањем на снагу лисабонског уговора.

Ова промена одражава и све већу политичку улогу наше канцеларије у складу са политичким и економским догађањима у погледу односа ЕУ-Србија током протеклих година.

У октобру 2000. године Србија је направила одлучујући корак, окончала је политичку и економску изолацију и укрцала се на пут европских интеграција, на који је кренула читава централна и Источна Европа и њени суседе на Западном Балкану.

Током Европског савета у Солуну 2003. године, Србија је – заједно са 5 земаља Западног Балкана – идентификована као потенцијални кандидат за чланство у ЕУ.

2007. године, влада је предузела поуздане мере да ојача сарадњу са Међународним судом за ратне злочине у Хагу.

У децембру 2009.,режим визне либерализације омогућио је грађанима Србије да путују унутар територије Шенгена без виза, показујући да процес може да пружи конкретне резултате од којих грађани имају директну корист. Само пар дана касније, председник Тадић доставио је шведском председништву захтев Србије за чланство у ЕУ.

У фебруару 2010. године, ступио је на снагу Прелазни споразум о трговини и трговинским питањима, а у јуну је одлучено да се одмрзне Споразум о стабилизацији и придруживању  (ССП), што је вратило Србију на пут ка чланству у ЕУ. ССП између ЕУ и Србије ступио је на снагу у септембру 2013. године.

У марту 2012. Србија је добила статус кандидата за чланство у ЕУ.

19. априла 2013. године, после десет рунди често исцрпљујућих разговора у Дијалогу у Биселу у којем је посредовала ЕУ, а председавала Кетрин Ештон, висока представница ЕУ, премијер Србије Ивица Дачић и премијер Косова Хашим Тачи постигли су значајан споразум чији је циљ нормализација односа између Србије и Косова*. Конкретни резултати у примени овог споразума донеће светлију будућност и трајну стабилизацију у регион.

У складу са одлуком Европског савета у јуну 2013. године да отвори преговоре о придруживању са Србијом, Савет је у децембру 2013. усвојио преговарачки оквир и сложио се да се прва Међувладина конференција са Србијом одржи у јануару 2014. године.

21. јануара 2014. године, одржана је прва Међувладина конференција, означавајући формални почетак преговора са Србијом о придруживању ЕУ.

У Бриселу је 14. децембра 2015. године одржана друга Међувладина конференција о приступању Србије ЕУ, на којој су отворена прва два од укупно 35 преговарачких поглавља. Отворени су преговори о Поглављу 32 о финасијском наџору и Поглављу 35 (остала питања).