Српски пројекат о пољопривреди оцењен најбољим у Европи

0

Пројекат АНТАРЕС који спроводи институт БиоСенсе Универзитета у Новом Саду, освојио је прву награду на најпрестижнијем такмичењу Европске комисије – Teamnig позиву за достављање предлога пројеката у оквиру програма Хоризонт 2020.

Буџет пројекта износи 28 милиона евра, од чега се 14 милиона финансира средствима програма Хоризонт 2020, док је друга половина издвојена из буџета Републике Србије.

Партнери института БиоСенсе су Минисатарство просвете, науке и технолошког развоја и истраживачки институт Вагенинген из Холандије који је водећа светска институција у области савремене пољопривреде.

Пројекат АНТАРЕС, чија је реализација започела 2016. године и који ће трајати до 2020, представља комбинацију два најперспективнија сектора у Србији – информационо-комуникационих технологија и пољопривреде. Циљ АНТАРЕС-а је да институт БиоСенсе претвори у европски центар изузетности за напредне технологије у области одрживе пољопривреде и безбедности чија ће пажња бити усмерена на неке од најзначајнијих сегмената домаће привреде, а самим тим  ће допринети убрзаном привредном развоју земље.

Као што је изјавила Проф. Др Весна Црнојевић-Бенгин, председница БиоСенсе Института, „ово је посебна шанса и за нас као државу. Са развијеним ИТ сектором, Србија има шансу да ‘прескочи’ године развоја које смо нажалост изгубили и да се постави на сам фронт четврте индустријске револуције. Кроз пројекат АНТАРЕС, посебну пажњу посветићемо баш домаћем ИТ сектору, са циљем да га преусмеримо од, данас предоминантног, оут-соурцинг-а, где се додата вредност ствара негде другде, у иностранству, ка развоју сопствених ИТ решења за пољопривреду.”

Захваљујући пројекту ће бити отворено 150 нових радних места за младе домаће стручњаке. Осим тога, у оквиру пројекта ће бити изграђен нови објекат за институт БиоСенсе у оквиру Универзитета у Новом Саду. Нова радна места и отварање новог седишта Института ће ојачати капацитете Србије у области развоја иновација и то пружањем системске подршке различитим актерима који раде на синергијском развоју информационо-комуникационих технологија и пољопривреде.

Институт БиоСенсе је одличан пример искоришћавања потенцијала земље за научно истраживање и развој који ће, захваљујући програмима ЕУ, подстаћи модернизацију традиционалног модела управљања у области пољопривреде од чега ће велике користи остварити локални стручњаци.

Досадашња улагања Европске Уније у Србију већ показују да овакви програми могу нешто да промене за будућност наше земље. „АНТАРЕС ће нам дати прилику да у наредних седам година учимо од наших европских партнера, развијамо заједничка стратешка научна истраживања, заједно наступамо пред крајњим корисницима, да усвајамо и преносимо у нашу земљу најбоље моделе, да радимо са најбољима, да достигнемо свој циљ – а то је да Србија и њени научници заузму водеће место на европској и светској сцени”, закључила је Црнојевић-Бенгин.

Хоризонт 2020 је финансијски инструмент усмерен на реализацију Уније иновација, водеће иницијативе у оквиру стратегије Европа 2020 чији је циљ осигуравање глобалне конкурентности Европе. Као један од покретача привредног раста и отварања радних места, Хоризонт 2020 ужива политичку подршку европских лидера и посланика у Европском парламенту. Његов циљ је да обезбеди спровођење врхунских научних истраживања у Европи, отклони препреке за развој иновација и олакша сарадњу између јавног и приватног сектора у области иновација.

Аутор: Ђорђо Фрушоне, италијански новинар и стажиста у Делегацији ЕУ у Србији

Подели

Comments are closed.