Стање Уније 2018: Тренутак за европски суверенитет

0

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је данас одржао годишњи говор о стању Уније пред члановима Европског парламента у Стразбуру. Он је представио приоритете за наредну годину и изнео визију о начину на који Европска унија може да настави да гради „уједињенију, снажнију и демократскију Унију,” што је уједно била и тема његовог прошлогодишњег говора.

Говорећи о све нестабилнијем свету, он је нагласио да Европа мора да постане суверенија како би наставила да учествује у глобалним питањима.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је данас изјавио: „Геополитичка ситуација нам каже да је у овом тренутку важан европски суверенитет. Време је да Европа узме судбину у своје руке. Вера у то да „смо заједно јачи” суштина је чланства у Европској унији. Заједнички суверенитет – онда када и ако је потребан – чини сваку нашу државу снажнијом.”

Говор председника Јункера у Европском парламенту је пратило усвајање 18 конкретних иницијатива Европске комисије о миграцијама и границама, безбедности, слободним и сигурним изборима, партнерству са Африком и о ЕУ као глобалном актеру, чиме су речи одмах преточене у дела. Циљ ових предлога је да се остваре позитивни резултати за грађане до самита у Сибињу (мај 2019) односно пре европских избора наредне године.

Кључни предлози из говора о стању Уније 

  • Безбедност: Нова правила за скидање терористичког садржаја са интернета; мере за одржавање слободних и правичних европских избора; давање већих овлашћења европском јавном тужиоцу како би могао да се бори против прекограничног тероризма; иницијативе за улагање у сајбербезбедност;
  • Миграције и реформа граница: унапређење Европске агенције за азил; у потпуности опремљена европска гранична и обалска стража; строжа правила ЕУ о повратку; легалне миграције;
  • Африка и спољна улагања: нови савез Африке и Европе за одрживе инвестиције и послове; ефикаснија финансијска архитектура за инвестиције изван ЕУ;
  • Заједничка спољна и безбедносна политика: већа ефикасност при доношењу одлука;
  • Летње рачунање времена: Комисија предлаже укидање летњег рачунања времена;
  • Борба против прања новца: снажнији наџор над праћењем прања новца зарад стабилнијег банкарског и финансијског сектора.

Повезани линкови

Говор

Комисијине најаве:

Подели

Comments are closed.