Студенти и професори новинарства посетили Немачку и Италију

0

Од 3. до 7. децембра професори и студенти медијских студија и новинарства са Универзитета у Београду, Нишу и Новом Саду имали су прилику да посете медијске куће, представништва јавних медијских сервиса и институције које раде у области регулисања медија током једнонедељне посете Немачкој и Италији.

Циљ студијске посете је да се студенти и професори са универзитета у Србији упознају са радом, праксама и надлежностима регулаторних тела и медијских сервиса у државама чланицама Европске уније, како би искуства добре праксе имали прилике да пренесу и примене у својим свакодневним активностима и тиме допринесу усвајању правног оквира ЕУ у процесу приступања Србије ЕУ.

У оквиру овог путовања студенти и професори су имали јединствену прилику да се ближе упознају са правним оквиром за рад медија у ове две државе чланице Европске уније, да сазнају више о функционисању јавних медијских сервиса, као и са начинима рада појединих медијских – телевизијских и радијских редакција – обиђу светски признате студије, погледају укључивања уживо и прате најбитније дневне вести, како у Немачкој тако и Италији.

Током боравка у Немачкој, студенти и професори су имали прилику да бораве у Бону и Келну и разговарају са колегама и сарадницима немачке телевизије Феникс, која је специјализована за дневнополитичко извештавање, да се ближе упознају са функционисањем WDR јавног сервиса и разговарају са колегама новинарима који уређују емисију посвећену региону, која се емитује и на српском језику, у оквиру једног од WDR радијских програма – COSMO. У оквиру посете полазници су имали прилике да разговарају и о надлежностима и областима рада Савезне канцеларије за конкуренцију, независног регулаторног тела које има за циљ заштиту конкуренције на националном нивоу и спречавање стварање монопола и нелојалну конкуренцију на тржишту, чак и у области медија.

Phoenix TV Bonn

Последњег дана посете Немачкој, студенти и професори су посетили редакцију Дојче Велеа – где су имали прилике да о својим идејама за унапређење студентских портала и садржаја разговарају са представницима Дојче Веле Академије, која пружа стручну подршку за унапређење оваквих и сличних садржаја намењених младима и за младе. Током ове посете полазници су се у разговору са представницима правног одељења ове медијске куће упознали са посебним правним документом, на основу кога функционише и рад овог медијског сервиса, али и да поразговарају са главним и одговорним уредником сајта који је посвећен Србији и региону.

Након Немачке, студијска посета је настављена у Италији током које су студенти и професори са универзитета у Србији били у прилици да поразговарају са представницима одељења за међународну сарадњу и европске интеграције националног регулаторног тела у области медија и комуникација у Италији, како би се ближе упознали са радом и праксама ове институције која се сматра једном од водећих у Европској унији у овој области политике.

RAI

Посета је у Риму, настављена јавном сервису RAI где су полазници имали прилику да више чују о самом раду и регулаторном оквиру за рад јавног сервиса у Италији, али и обиђу један од студија и то RAI 24hours, где се вести емитују непрекидно током 24 сата, поразговарају са продуцентима, режисерима и водитељима.

Посета је реализована у оквиру пројекта „Доживи ЕУ“, који финансира Делегације Европске уније у Републици Србији.

Подели

Comments are closed.