Суботичка синагога – културна баштина Србије и Европе

0

Након неколико година рестаурације, синагога у Суботици добила је стари сјај и биће поново функционална; почетком наредне недеље биће свечано отворена.

Изграђена 1902. године, синагога се сматра бисером средњеевропске културне баштине. Подигнута у стилу мађарске сецесије, синагога је једно од највреднијих остварења те врсте сакралне архитектуре у централној Европи. После деценија пропадања, 2014. је означена као један од 7 најугроженијих споменика културе у Европи. На лоше стање објекта указао је неколико година пре тога и Светски споменички фонд. Обнова синагоге почела је у јануару 2013. године, средствима Европске уније, кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Мађарска. Пројекат “ДИАМОНД – Драгуљи на прекретници векова – путовање у чудесни свет сецесије” обухватио је, поред обнове две фасаде синагоге и делимичну обнову Грофове палате у Сегедину. Укупна вредност пројекта била је 344.787 евра. Европска унија финансирала је обнову синагоге са 100.000 евра, а радови су трајали од јануара 2013. до маја 2014. године.

Комплетна рестаурација синагоге, укључивши унутрашњост, изведена је уз помоћ влада Србије и Мађарске, покрајинске и градске владе. Обнова је завршена крајем 2017. године. Синагога, једна од највећих у Европи, осим религијске има велику симболичну и образовну вредност, као сведок мултикултурализма у Суботици и Војводини.

Свечано отварање синагоге догађа се у Европској години културног наслеђа, која се обележава под слоганом “Наше наслеђе: где прошлост сусреће будућност”. Европска унија у Србији придружила се обележавању, организовањем кампање културног наслеђа. Информације су доступне на сајту кампање http://euinfo.rs/evropska-godina-kulturnog-nasledja/

Подели

Comments are closed.