Три пројекта из Србије добитници награде ЕУ за културно наслеђе и “Европа Ностра” за 2018. годину

0

Пројекат конзервације Тврђаве Бач, Павиљон кнеза Милоша у Буковичкој Бањи из 1907. године и пројекат “Истраживање и каталогизација Државне уметничке колекције” проглашени су за добитнике из Србије Награде Европске уније за културно наслеђе “Европа Ностра” за 2018. годину.

Тврђава Бач, чија је изградња започета у XIV веку, са доградњама током XV и XVI века, спадa у споменике културе од изузетног значаја. Пројекат “Векови Бача” је инициран 2006. године ради истраживања и повећања знања о простору Бача са окружењем, примене кључних конзерваторских принципа у његовом очувању, изналажења одрживе намене и подизања свести о вредностима наслеђа у широј заједници. Пројекат је финансиран из регионалних, националних и међународних извора, укључујући и средства добијена из фондова Европске уније и добио је награду у категории за конзервацију.

“Овај пројекат је изузетан пример очувања наслеђа, заснован на интердисциплинарности и сарадњи. Да би се ово постигло, лидери пројекта су искористили европске изворе за истраживања и обавили потребна претходна испитивања, што је довело до примене одговарајуће стратегије управљања. Континуирано се улагао напор да се пажљивом конзервацијом очувају важни аспекти остатака тврђаве. Поред тога, постоји јака образовна компонента, важна за целу регију”, наводи се у оцени жирија.

Павиљон кнеза Милоша у Буковичкој Бањи у Аранђеловцу је 1907. године изграђен на месту једног од најстаријих извора минералне воде у Србији и прве фабрике за флаширање воде. Признање ЕУ је добио у категорији награда за конзервацију.

У категорији истраживања награда је додељена пројекту “Истраживање и каталогизација Државне уметничке колекције”. Јелена Тодоровић и Биљана Црвенковић, добиле су ову значајну награду за рад на пројекту који је трајао 12 година.

“Од срца честитам овогодишњим “шампионима наслеђа” који су добитници награда Европске уније у пољу културног наслеђа/ Награде Европа Ностре. Заиста смо импресионирани изванредним вештинама, креативношц́у и посвец́еношц́у професионалаца који се баве културним наслеђем, као и великодушношц́у великог броја волонтера и присталица из целе Европе. Добитници ове награде су доказ да је наше културно наслеђе далеко више од сец́ања на нашу прошлост, оно је кључно за разумевање садашњег времена и ресурса који се тичу наше будуц́ности”, изјавио је Плáцидо Доминго, реномирани оперски певач и председник Европа Ностре.

“Културно наслеђе је, у свим својим различитим облицима, једно од најдрагоценијих богатстава Европе. Оно гради мостове између људи и заједница, као и између прошлости и будуц́ности. Културно наслеђе је централно за идентитет Европљана и такође има виталну улогу у покретању социјалног и економског развоја”, рекао је Тибор Наврачић, Европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт.

Награде ће свечано 22. јуна, у Берлину, на првом Европском самиту културног наслеђа уручити Европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачић и оперски певач и председник “Европа Ностре” Плацидо Доминго.

За ту награду коју је Европска комисија установила 2002. године, ове године је било 160 пријава организација и појединаца из 31 земље, а награђено је 29 из 17 земаља, за очување и истраживање наслеђа, активизам и образовање о наслеђу.

Подели

Comments are closed.