Уместо лекова – музика и песма

0

Млади су певали старијима. Песмом и свирком улепшали су им суботње преподне, изворним нумерама интерпретираним у џез маниру подсетили их на младост, завичај, старе љубави, кћери и синове. Један од неколико наступа деце и младих из пројекта ,,Ел Система Србија’’ током њиховог боравка у Нишу одржан је у Геронтолошком центру. Музичко-уметнички пројекат “Ел система’’ који је ЕУ подржала кроз развојни програм Европски ПРОГРЕС подразумева музичко образовање деце из маргинализованих и угрожених друштвених група по чувеном истоименом венецуеланском моделу.

Иако је између чланова Ел Системе и станара Геронтолошког центра велика разлика у годинама, њих повезује потреба за заједништвом. ,,Требало је да одем у апотеку по лекове али сам остала овде како бих чула овај дечији хор. И – нисам се покајала, одушевљена сам њиховим наступом, а лекове ћу узети касније’’, одушевљена је Марија Бего која већ шест година борави у нишком Геронтолошком центру.

Током наступа, публика се није либила да тапшањем да ритам младим музичарима, а уз ,,Ајде, Јано’’ и ,,Сибил цвеће’’ многи су и запевали. ,,Публика је фантастична! Трудила сам се да, у зависности од атмосфере, мотивишем публику да реагује и наступ буде интерактиван. Мислим да смо успели у својој првобитној замисли да увеселимо дан бакама и декама и учинимо им живот лепшим’’, са задовољством каже диригенткиња ,,Ел Системе’’ Александра Савић. Њену причу потврђује и Љиљана Митровић која са усхићењем каже: ,,Највише су ми пријале македонске песме јер је Македонија мој завичај’’.

Радни терапеут у Геронтолошком центру Јасмина Илић сумира утиске након наступа ,,Ел Системе’’: ,,Било је предивно, корисници су одушевљени, прија им пажња. Деца су им увек драги гости, видели сте и сада да нису скидали осмех с лица, ово ће нашим станарима, свакако, бити догађај за памћење’’.

gerantologija-2

У Геронтолошком центру у Нишу наступило је тридесетак младих музичара и певача коју чине деца из новосадског Центра за социјални рад, ученика Музичке школе у Врању и обреновачког удружења Круна од нота. За наступ их је припремала џез певачица Ирена Благојевић. ,,Ел Система постоји у 60 држава и кроз овај пројекат је на светском нивоу прошло око 4.000.000 деце. Идеја је да се они друже на основу сличних квалитета које поседују, а не да критеријум буде да ли имају или немају новца’’, објаснила је концепт овог пројекта директорка Ел Системе Србија Ђурђа Папазоглу.

Бис није изостао, а након последње нумере ,,Тамо далеко’’ из публике се чуло ,,Дођите нам опет!’’

Подели

Comments are closed.