Унија тржишта капитала: ревизија европског система финансијског надзора

0

Европска комисија је поздравила данашњи договор држава чланица да наставе са преговорима о ревизији европског система финансијског надзора – кључне компоненте Уније тржишта капитала и шире Европске монетарне уније.

Преговарачки мандат Савета је потврђен од стране министара економије и финансија на јутрошњем састанку у Бриселу. Валдис Домбровскис, потпредседник надлежан за Унију тржишта капитала је изјавио: “Ревизија европског система финансијског надзора означава важан корак ка делотворнијим правилима надзора. Уверен сам да ће све стране бити посвећене постизању споразума о овом законском акту.”

Потпредседник Јирки Катаинен, надлежан за радна места, раст, инвестиције и конкурентност је додао: “Јачање финансијског наџора ЕУ је приоритет Уније тржишта капитала. Државе чланице су данас направиле одлучан корак ка систему који може донети инвестиције, радна места и раст.”

Комесарка за правосуђе, родну равноправност и потрошаче Вера Јурова је изјавила: “Реформа гарантује проактивни и брзи надзор над ризицима од прања новца и постараће се да се правила примењују на исти начин у целој ЕУ.”

Европска финансијска тржишта се рапидно развијају. Регулаторно изједначавање у оквиру јединственог тржишта мора бити унапрежено како би се овим тржиштима помогло да раде ефикасније и буду спремна за нове изазове. Конкретно, Европски надзорни органи морају да буду боље припремљени ако желе да унапреде регулаторно изједначавање и буду дорасли новим изазовима.

Комисија је предложила у септембру 2017. да унапреди мандате, управљање и финансирање ових тела (Европски орган за банкарство, Европски орган за осигурање и струковне пензије и Европски орган за хартије од вредности и тржишта) које су кључне како би финансијска тржишта широм ЕУ била добро регулисана, јака и стабилна.

Овај предлог је измењен у септембру прошле године како би се ојачао надзорни оквир у области борбе против прања новца и финансирања тероризма. Комисија сада позива Парламент и Савет да уложе напоре и постигну политички договор о целом пакету пре паусе у заседању Европског парламента.

Подели

Comments are closed.