У Београду представљен програм ЕУ за Србију – ЕБРД саветодавна подршка малим и средњим предузећима

0

Амбасадор Европске уније у Србији, Сем Фабрици, представио је програм ЕУ за Србију – ЕБРД саветодавна подршка малим и средњим предузећима који финансира Европска унија, а спроводи Европска банка за реконструкцију и развој (ЕБРД) у сарадњи са Министарством привреде Републике Србије. Овом догађају присуствовали су и Милун Тривунац, државни секретар Министарства привреде и Жужана Харгитаи, директорка ЕБРД за западни Балкан.

Амбасадор Фабрици је у уводном обраћању рекао да је од 2001. године Европска унија издвојила више од 200 милиона евра за финансирање пројеката чији циљ је јачање разних економских сектора у Србији, посебно малих и средњих предузећа: „Кроз овај четворогодишњи пројекат у вредности од 2,2 милиона евра биће пружена подршка најмање 130 српских предузећа с циљем да постану конкурентнији на тржишту, добију приступ финансијским средствима, и унапреде пословање кроз иновативне технологије и нове вештине менаџмента. Укратко, циљ је да се ова предузећа што боље припреме за изазове на путу ка придруживању ЕУ.“

Државни секретар Тривунац нагласио је да је циљ Министарства економије да се кроз различите пројекте додатно ојача подршка развоју малих и средњих предузећа и предузетништва: “Значајна подршка за развој малих и средњих предузећа реализује се и кроз партнерство са Европском унијом, кроз COSME програм, кроз WB EDIF програм за развој предузећа и иновације западног Балкана, иновацијска шема за Србију кроз коју је обезбеђено 180 милиона евра.”

Кроз програм ЕУ за Србију – ЕБРД саветодавна подршка малим и средњим предузећима, најмање 130 малих и средњих предузећа у Србији моћи ће да добију подршку квалитетних локалних и међународних консултаната. Такође, кроз програм ће бити омогућена обука више од 45 локалних консултаната који ће пружити подршку малим и средњим предузећима као и трансфер најбољих пракси јавним институцијама, попут Развојне агенције Србије (РАС). Пројекат ЕУ за Србију – ЕБРД саветодавна подршка малим и средњим предузећима почео је да се спроводи у децембру 2018. године и завршиће се у децембру 2022. године.

Подели

Comments are closed.