У ЕУтека библиотеци у Бору о културном наслеђу источне Србије и приликама за учешће у Креативној Европи

0

„Локална култура и ЕУ – како сарађивати?“ назив је трибине која је прошлог четвртка, 25.јануара, одржана у Народној библиотеци Бор, чланици ЕУтека мреже. Скуп је био прилика да представници установа културе и организација цивилног друштва из овог града и околине добију информације из прве руке о програмима Европске уније намењене развоју културних, медијских и других садржаја.

Представницима локалних установа културе и организација цивилног друштва представљена су два програма: Креативна Европа и Европа за грађане и грађанке.

О томе како функционише програм Креативна Европа Боранима је говорио Милан Ђорђевић, менаџер пројеката у српском Деску Креативне Европе а о могућностима за конкурисање за средства на програму Европа за грађане и грађанке је говорила Сања Атансковић, из Канцеларије Владе Србије за сарадњу са цивилним друштвом, која је национална контакт тачка за реализацију овог европског програма.

Како је ово била прва прилика за представљање програма Креативне Европе у источној Србији, представник српског Деска овог програма је искористио прилику да представи основне информације о томе како програм функционише али и да публици приближи како се дефинише тема и остали елементи пројекта. Присутни су могли чути да је до сада више од 95 пројеката из културе финансирано средствима Креативне Европе у Србији као и да је њихова вредност више од 4,5 милиона ЕУР.

„Када говоримо о томе које теме из источне Србије би могле бити конкурентне на нашем програму то је сигурно ваше индустријско културно наслеђе, пејзаж овог града и околине као културно наслеђе, социајалистичка архитектура, културни туризам“, истакао је Милан Ђорђевић.

Трибини су присуствовале представнице Музеја рударства и металургије, локална установа културе која сигурно може да европској културној сцени представи врло специфично културно наслеђе овог града које се везује за чињеницу да је Бор, практично, рударски град.

Сања Атанасковић из Владине Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом појаснила је присутнима да постоје два тематска поглавља у оквиру програма „Европа за грађане и грађанке“: Европско сећање и Демократски ангажман и грађанско учешће и понудила заинтересованим организацијама цивилног друштва подршку уколико се одлуче да конкуришу на овом програму.

Са присутнима је разговарао и Милан Стефановић, члан Тима Европа, који им је на почетку дао основне информације о институцијама Европске уније и о томе у којој фази је тренутно преговарачки процес. Поред тога, изнео им је податке о досадашњој подршци ЕУ грађанима Србије, са посебним освртом на донације и помоћ реализовану у источној Србији.

Трибина у ЕУтека библиотеци у Бору је 33. јавни догађај организован са чланицама ЕУтека мреже, у оквиру пројекта „ЕУтека – ЕУ у вашој библиотеци“.

Подели

Comments are closed.