У Краљеву одржан антикорупцијски час

0

Први антикорупцијски час одржан је у Електро-саобраћајној техничкој школи „Никола Тесла“ у Краљеву. Предавању је присуствовало преко 200 ученика завршних разреда и њихових наставника из средњих школа са подручја Школске управе Краљево, из Тутина, Новог Пазара, Рашке и Врњачке Бање.

Овај едукативни час организован је у оквиру активности пројекта Превенција и борба против корупције који финансира Европска унија, а реализује се у сарадњи са Министарством правде Републике Србије и Републичким јавним тужилаштвом и део је кампање за подизање јавне свести о важности превенције и борбе против корупције.

Вођа пројекта „Превенција и борба против корупције“ Роман Прах нагласио је да је први пут у Србији организован антикорупцијски час на овакав начин.

„Јако нам је драго да смо први час почели са ученицима средњих школа, са људима који се тек формирају као личности и имају шансу да изаберу како ће градити свој животни пут. Важно је да се прекине ланац корупције и да свако од нас каже „реци НЕ корупцији“, што је уједно и слоган кампање“, изјавио је Прах.

На догађају су говорили и представници градске и републичке власти. Градоначелник Краљева Предраг Терзић изразио је наду да се међу ученицима налазе будући полицајци, судије и тужиоци, који ће тражити начин да корупцију смање до најмање могуће мере.

„Корупција је појам који има свој политиколошки, социолошки и правни аспект, а ви морате да будете спремни да усвојите знања о корупцији како не бисте у свом деловању у будућности, када завршите школе и факултете, били актери коруптивних дела,“ истиче Терзић.

„Ово је прави начин, право време и узраст деце да добију основна знања о корупцији како би превенирали настајање корупције и да би сви они органи који учествују у овоме, пре свега наши судови, тужилаштво, Министарство правде, што мање имали посла у будућности“, рекао је посебни саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Александар Пајић и додао да Европска унија у ове пројекте улаже значајна средства.

„Сматрамо да су наша деца и омладина будућност ове земље и да ће за неколико година почети да преузимају неке веће одговорности у овој држави. Пут едукације у борби против корупције и упознавања са оним што су напорни ове садашње генерације управо треба да крене од младих“, изјавио је државни секретар Министарства правде Републике Србије Радомир Илић.

О свим аспектима корупције, како да је препознају, коме да пријаве, као и о превенцији од ове штетне друштвене појаве, са ученицима и њиховим наставницима разговарали су тужиоци, полицајци и судије, који се свакодневно боре против корупције, представници Агенције за борбу против корупције као и представници невладиних организација Транспарентност Србија и Пиштаљка.

Циљ ове кампање је да се побољша разумевање јавности о теми корупције, као и да се грађани боље информишу о системима за борбу против корупције и њеној превенцији, а посебан акценат је на едукацији младих људи.

Наредни Антикорупцијски час биће одржан 17. априла у Гимназији „Исидора Секулић“ у Новом Саду. Поред организације Антикорупцијских часова за ученике средњих школа, биће одржане и дебате са студентима на факултетима у четири Универзитетска центра у Србији, као и бројне конференције.

Подели

Comments are closed.