Фабрици: Војска Косова* треба да буде у складу са Уставом

0

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је у Београду да стварање војске Косова треба да буде дугорочан процес и у складу с Уставом Косова, али да то не значи да је данашње гласање у косовском парламенту противно Уставу.

“Наш став је јасан. ЕУ дели мишљење НАТО да трансформација мора да буде инклузивна, дугорочна и у складу с уставом Косова”, рекао је Фабрици и додао да Брисел позива Приштину да поштује споразуме које је постигла с ЕУ 2013. године.

На питање да ли то значи да данашње гласање у скупштини Косова противно уставу, Фабрици је одговорио одречно.

“Не кажем да је противно, кажем да ће бити гласања и сачекаћемо исход. Наш став је јасан, процес мора да буде инклузиван, дугорочан и у складу с уставом Косова”, рекао је он.

Фабрици је одговарајући на питања новинара навео да су таксе које је Приштина увела на робу из Србије и БиХ противне ЦЕФТА и духу Споразума о стабилизацији и придруживању.

Према његовим речима, европски комесар за проширење Јоханес Хан је током прошлонедељне посете Београду и Приштини позвао на укидање такси и предложио преговоре о трговинским питањима.

Фабрици је навео и да је ЕУ спремна да и даље посредује у дијалогу Београда и Приштине.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова

Подели

Comments are closed.