Фабрици: ЕУ остаје ангажована у региону

0

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је да је заједнички циљ Владе и организација цивилног друштва окупљених у Конвенту, Србија у Европској унији као земља владавине права, земља у којој постоје социјална права, економске слободе и сигурност грађана.

“Желимо земљу која не дели само европске вредности декларативно, већ и европски стандард живота”, рекла је Брнабић на Шестој пленарној седници Националног конвента.

Премијерка је рекла да ће 2019. година бити година огромних изазова за ЕУ, пре свега због Брегзита, али и избора за Европски парламент.

“Сигурно ће бити мање инетресовања за процес проширења, али Србија мора и Влада ће инсистирати да се реформе одвијају несмањеном брзином, да примена закона буде добра И ефикасна. Србија остаје дубоко, искрено посвећења европским интеграцијама и наставићемо да будемо поуздан и предвидив партнери Бриселу”, рекла је Брнабић.

“Без владавине права све структурне реформе у економији ће пасти у води, владавина права, независно судство, борба против организованог криминала и корупције могу да се гледају и као стуб економских реформи”, предочила је она.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици поручио је да ЕУ остаје ангажована у региону, без обзира што јој ове године предстоје избори али да то неће ометати њене приоритете, укључујући и процес проширења.

“Унија ће наставити да ради свој део посла и желим да Србија остане ангажована у том процесу, да остане на реформском путу, желим јој снажан привредни раст”, рекао је Фабрици.

Fonet

Он је поздравио рад Националног конвента о ЕУ, додајући да се не ради само о подршци политикама владе у европским интеграцијама, већ детаљној анализи и препорукама за 35 поглавља.

Фабрици је рекао да су у 2018. години бројни европски званичници, Антонио Тајани, Федерика Могерини, Јоханес Хан, имали прилику да се обрате Конвенту, у различитим форматима.

“Премијерка ће вероватно потврдити да је Србија чврсто на европском путу, да је учинила одређени напредак у реформском процесу. То сада можда делује као тежак и болан процеса, али ради се дуготрајној инвестицији, то је инвестиција за будуће генерације. Сви напори које чинимо биће награђени у просперитенијем и безбеднијем друштву у будућности”, рекао је Фабрици.

Он је подсетио да је Србија отворила 16 преговарачких поглавља, два привремено затворила и фокус остаје на преговорима, реформи у важним областима економије И владавине права, слободе медија, борбе против организованог криминала и корупције.

Ово је прилика за Србије да успостави демократскије друштво, демократскије институције, рекао је Фабрици, који је напоменуо да је економија Србије већ добро интегрисана у тржиште ЕУ са 63 одсто размене и скоро 70 одсто инвестиција које долазе из Уније.

Фабрици је подсетио да је ЕУ прошле године вратила тему проширења на своју агенду и да верује да ће се тако наставити и у овој години.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић представила је резултате најновијег истраживања јавног мнења из децембра који показују да 54,6 одсто грађана сматра да би Србија требало да постане чланица ЕУ.

“Исто истраживање”, рекла је она, “показало је да 64 одсто испитаника сматра да би проблеме Београда и Приштине требало решавати независно од тога да ли то тражи ЕУ”.

Јоксимовић је оценила да је немерљива улога представника цивилног друштва који директно комуницирају са граðанима.

Она је, као координатор за ИПА фондове, најавила да ће ове године бити потписан ИПА 2018 у износу од 179,1 милиона евра које су Србији на располагању, а од тог новца скоро 40 милиона евра ће бити издвојено за иновације и подршку малим и средњим предузећима.

“Реалистично оптимистичним пруступом можемо да покажемо да не одустајемо пред препрекама и ово може бити солидна година за европске интеграције”, рекла је Јоксимовић.

Координаторка Националног конвента о Европској унији Наташа Драгојловић оценила је да су ставови конвента о кључним темама у складу са европским приницпима и вредностима.

Овакав модел дијалога са владом је потребнији више него икада, јер имамо дубоку поларизацију, појачану реторику, степен насиља са којим се суочавамо и овакав начин дијалога, комуникације и сарадње је потребан, рекла је Драгојловић.

У току њеног излагања, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је упитала на какво насиље мисли, на шта је Драгојловић одговорила “вербално”.

Подели

Comments are closed.