Фабрици у посети југу Србије 21. и 22. фебруара

0

Шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Сем Фабрици боравиће у четвртак и петак, 21. и 22. фебруара 2019. године на југу Србије у посети Босилеграду, Прешеву, Врању и Бујановцу.

Амбасадор Фабрици ће у четвртак, 21. фебруара 2019. у 10 часова присуствовати отварању новог прихватног центра у Босилеграду заједно са градоначелником Босилеграда Владимиром Захаријевим, комесаром за избеглице и миграције Владимиром Цуцићем и шефицом канцеларије Међународне организације за миграције у Србији Лидијом Марковић. Центар је обновљен у оквиру Подршке Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији, која је од 2015. године до данас достигла вредност од скоро 100 милиона евра. У Центру тренутно у достојанственим условима и у складу са стандардима Европске канцеларије за подршку азилу  борави 70 миграната, од чега 17 породица.

Другог дана посете, у петак 22. фебруара, амбасадор Фабрици ће у Бујановцу у 12 часова у амфитеатру Економског факултета из Суботице (Карађорђа Петровића бб) уручити сертификате о одобреним пројектима предузетницима и предузетницама, као и представницима микро и малих предузећа који ће уз подршку Европске уније добити нову опрему вредну више од два милиона евра.

Европска унија ће тако допринети да 106 микро и малих предузећа унапреди своју производњу и квалитет производа и допринесе повећању запослености кроз отварање нових радних места. У Бујановцу ће сертификати бити уручени групи од 38 предузећа која послују у Зајечарском, Јабланичком, Нишавском, Пиротском и Пчињском и Топличком округу , док ће остала предузећа сертификате добити у наредном периоду.

Истог дана у 9 часова амбасадор Фабрици ће у Врању заједно са градоначелником Слободаном Миленковићем обићи хируршки блок при врањској болници у чију је изградњу ЕУ уложила 2,8 милиона евра како би се унапредио квалитет здравствених услуга које ова установа пружа за преко 250.000 становника и становница Пчињског округа.

Током посете Босилеграду, Прешеву, Врању и Бујановцу, амбасадор Фабрици ће се састати са представницима локалних власти, као и са председником Националног савета бугарске националне мањине Стефаном Стојковим, председником Националног савета албанске националне мањине Рагмијем Мустафом и са Координационим телом Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Подели

Comments are closed.