Хан: Очекујем да ће следеће године Београд и Приштинa пронаћи одрживо решење

0

Комесар ЕУ за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је у интервјуу Н1 да очекује да ће следеће године Београд и Приштина пронаћи одрживо правно обавезујуће решење.

“Намерно смо се уздржали од предлагања датума. Разговори нису лаки, укљученим странама треба дати простор да пронађу одрживо правно обавезујуће решење. Као и цео процес, важнији је квалитет од брзине”, порчио је Хан.

Он је додао да наставак дијалога није само у интересу Србије, већ и Косова.

“У прошлости смо могли чути на Косову: ‘Зашто разговарати? Служи само европским интересима Србије’. Са овом стратегијом и Косову је у интересу да дође до нормализације односа са Србијом”, рекао је Хан.

Европски комесар подсетио је да је регион већ данас окружен само државама чланицама ЕУ, те је он сам по себи у средишту Европе.

“Мислим да из безбедносних и економских разлога, политичких и друштвених, има смисла интегрисати овај регион у ЕУ. Али то захтева одређене реформе и мере како бисмо уверили наше грађане да је свака нова чланица корисна, а не терет”, рекао је.

Хан сматра да је економски развој важан и да ће он покренути реформе у области владавине права.

Говорећи о Стратегији за Западни Балкан, као и о 2025. години која се помиње, Хан је рекао да су вођени интерни разговори, како би се разјаснило и приказало шта је могуће, оствариво, под условом да свако одради свој посао и посвети се крајњем циљу.

“Није то само до исцрпних преговора, већ и до самог процеса, а за то је потребно време и није унапред познато када ћемо до циља доћи”, рекао је Хан.

Он је додао да је зато важно назначити могуће временско раздобље.

“Како бисмо, прво, постигли циљ, и друго, дали људима дознања да је циљ остварив, да је Европска комисија томе посвећена, а ја сам сигуран да је ће Европски савет усвојити ову стратегију, тако да се ЕУ обавезује на овај датум, под условом, понављам, да сви у вашој земљи одраде свој део посла”, рекао је Хан.

Он је подсетио да је у случају Србије конкретна шанса за почетак преговора остварена тек недавно.

“Имајући то у виду, ваша земља већ је остварила огроман напредак, али као што сам раније помињао, потребно је да дође до промене у менталитету. У овом региону још увек имамо размишљање у црно-белој категорији. Или си победник, или губитник”, рекао је он..

Хан је истакао да је у демократији компромис уобичајени резултат дебате, а компромис значи да сви дају понешто, како би на крају добили много више.

“Људи одавде морају научити да се адаптирају ту и тамо. Мислим да можемо остварити напредак, али не само у смислу економског развоја, већ развоја на свим пољима. За све ово потребно је време, јер се не ради о стандардној процедури, већ о имплементацији одређеног модела понашања”, рекао је Хан за телевизију Н1.

Погледајте цео интервју са Јоханесом Ханом:

Подели

Comments are closed.