Хан: Стратегија поширења ЕУ није “бланко чек”, потребно је испунити услове

0

Европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је да нова Стратегија проширења ЕУ за Западни Балкан није “бланко чек” и да је за чланство у Унији потребно испунити све услове, посебно оне који се односе на владавину права и нормализацију односа с Приштином.

На конференцији “Стратегија за Западни Балкан – Отварање пута ка приступању ЕУ” Хан је рекао да је 2025. година индикативан датум, а не уклесан у камену и да ће земља ако испуни услове “потенцијално бити спремна за чланство до тог датума”.

“То не значи да Србија може да сачека да дође тај тренутак, то није бланко чек, потребне су бројне реформе”, казао је Хан, додајући да “веродостојна перспектива подразумева веродостојне кредибилне реформе”. У стратегији се, додао је, јасно каже шта се мора учинити да би се испунили услови.

“Стратегија није никакав позив нити могућност да добијете неки попуст, већ нам даје смернице ка ЕУ интеграцијама”, рекао је Хан.

Хан је рекао да ће процес придруживања зависити од “снаге Србије да реализује реформе, пре свега у владавини права”.

“Није реч само о пуком усвајању закона, већ владавина права представља трансформативне процесе, јачање независног и непристрасног правосуђа, јачу борбу против организованог криминала и корупције, стварање окружења које ће гарантоватислободу говора и изражавања. Све ће то имати опипљив утицај на животе грађана”, рекао је Хан.

Европски комесар је рекао и да ЕУ неће прихватити да увезе нерешена билатерална питања и да зато Србија мора да реши билатералне спорове и питања у вези с границама.

“Јасно се каже у Стратегији да Србија мора неповратно да реши и закључи правно обавезујући споразум (са Косовом) пре него што ступи у ЕУ”, рекао је Хан.

FoNet

Хан је рекао да “у наредних неколико месеци треба да се омогући дијалог да би два партнера дошла до решења”. “Има много могућности за правно обавезујући споразум али је преурањено да бисмо говорили о конкретном решењу”, казао је Хан. Према његовим речима, стратегија ЕУ и Косову даје перспективу и треба је видети као мотивацију да Косово ради на решењу са Србијом које ће довести до нормализације односа.

“До сада се на Косову говорило да дијалог служи само интересима Србије, али сада стратегија врло јасно казује да је и у интересу Косова да дође до позитивног решења јер ће то утрти пут европској интеграцији Косова”, рекао је европски комесар.

Додао је да сви услови морају да се испуне и да решавање билатералних питања или нормализација односа с Косовом не може да компензује неиспуњавање других критеријума. Поводом изостављања других датума осим 2025. из стратегије, Хан је рекао да се не треба везивати за датуме, јер ако се такви датуми не испуне “то можете створити фрустрацију и разочарење”.

“ЕУ треба да пружи помоћ државама Западног Балкана да иду напред, тако да не би требало да говоримо о конкретним датумима, важно је да се резултати производе и завршавају задаци”, казао је Хан.

ЕУ ће се више ангажовати у региону, рекао је Хан и додао да је ЕУ пројекат мира, стабилности и просперитета и да може да буде потпуна када регион Западног Балкана постане њен део.

“Убеђен сам да унификација Евопе која је почела још 1989. може бити потпуна с приступањем Западног Балкана у ЕУ. То је заједнички пут али од вас зависи да лил ћете направити резултате”, рекао је Хан.

На питање новинара о слободи медија у Србији, Хан је рекао ЕУ “ради на томе” и да верује у владавину права која укључује слободу изражавања и медија.

“Има одређених мањкавости или пропуста, као и у другим државама, које треба решавати. Није све повезано с политичком ситуацијом него и са економском”, рекао је Хан.

Он је додао да је добра економија потребна за постојање конкуренције и омогућавање новинарима да раде за независне медије.

Цео говор комесара Хана можете прочитати овде

Подели

Comments are closed.