Јункер: Постављамо темеље за проширење ЕУ

0

Земље Западног Балкана заслужују перспективу приступа ЕУ. Она неће бити спроведена у дело за време мог мандата на челу Европске комисије, али морамо поставити темеље за то, рекао је у интервјуу за Дојче веле председник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

Одговарајући на питање о перспективи приступа балканских земаља Унији, што је један од приоритета бугарског председавања Саветом ЕУ, Јункер је рекао да „земље Западног Балкана заслужују перспективу приступа ЕУ. Она неће бити спроведена у дело за време мог мандата на челу Европске комисије, али морамо поставити темеље за то, а дотичне земље морају да се подухвате неопходних реформи да би до приступа ускоро могло и да дође. Бугарској влади имамо да захвалимо за важне кораке који су већ учињени: самит о Западном Балкану који се одржава 17. маја ће бити важан корак. Бугарска је просто предодређена да гради мостове међу земљама Западног Балкана, јер познаје тај регион, културу и језик – а и сама је успешно прошла кроз процес проширења ЕУ“, рекао је председник Европске комисије.

Јункер је навео да је Бугарска одлично припремљена за улогу председавајућег и да је убеђен да ће донети Европи велики напредак. „Бугарска се посветила европској агенди и тежиште ставила баш на теме које су за Европљане од посебног значаја: миграцију, дигиталну агенду, европску одбрамбену унију и европску будућност земаља Западног Балкана“.

Подели

Comments are closed.