Četvrti dan Poljoprivrednog sajma okupio je brojne stručnjake u EU paviljonu, a u EU kuhinji prikazan je krajnji proizvod napora poljoprivrednih proizvođača – kvalitetna i ukusna hrana. Kuvao je ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košar, a posetioce je pozdravio i ambasador Holandije, Jost Rajntjes, koji je predstavio holandski specijalitet – poffertjes palačinke.

Ambasador Košar obratio se i posetiocima panela “Kako sertifikovano seme može da odgovori na aktuelne agronomske izazove Srbije – francusko iskustvo“.

“Modernizacija regulatornog okvira, i njegova harmonizacija sa zakonodavstvom Evropske unije u kontekstu pristupanja Srbije EU, su ključni u ovom polju reproduktivnog materijala biljaka, koje predstavlja ključna pitanja za naše sugrađane. Mislim na etičke probleme povezane sa vlasništvom nad živim organizmima, mogućnosti ali i rizike novih genomskih tehnika i, iznad svega, prilagođavanje klimatskim promenama”, kazao je ambasador.

Osim francuskih, gostima EU paviljona predstavljena su iskustva i drugih evropskih zemalja.

Tako je panel o poboljšanju kvaliteta i profitabilnosti u lancima snadbevanja lešnicima organizovala Ambasada Italije, a o inovativnim tehnologijama – od korišćenja podataka, do hrane, genetike, rešenja za farme životinja i pristupa održivosti – govorili su predstavnici danskih kompanija. O održivoj poljoprivredi čuo se austrijski pristup.

O važnosti poljoprivrednog popisa i njegovim rezultatima, govorile su predstavnice Republičkog zavoda za statistiku, dok su stručnjakinje iz Ministarstva poljoprivrede predočile nove IPARD mere, koje će u narednim godinama biti na usluzi domaćim poljoprivrednicima.

Takođe, predstavljene su i mogućnosti u okviru programa prekogranične saradnje, konkretno između partnera iz Srbije i drugih država kandidata za članstvo u EU – Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom.

Potpun program pogledajte OVDE i posetite EU paviljon!