Bizel: EU podržava lokalne zajednice u naporima da pomognu migrantima

0

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Nikolas Bizel izjavio je posle posete Prihvatnom centru za migrante u Kikindi, da je očigledno da se situacija sa migrantima promenila i da je humanitarna kriza prešla u dugotrajno stanje koje zahteva dugoročna rešenja.

Bizel je novinare podsetio i da je Srbija, uzimajući u obzir i kontekst pridruživanja Uniji, usvojila novi zakon o azilu i strancima što će omogućiti dugoročna rešenja.

“Odgovor Srbije na migracione izazove ne bi bio moguć bez značajnog doprinosa opština i gradova na čijim teritorijama se nalaze prihvatilišta”, ukazao je Bizel i dodao da EU pomaže lokalnim zajednicama da unaprede kapacitete za pružanje potrebih usluga.

“Unija podržava Srbiju u njenim naporima da obezbedi adekvatne usluge od početka povećanog priliva migranta i sa skoro 100 miliona evra je najveći donator”, naglasio je Bizel.

“Srbija se ponosi svojim istorijom prihvata i integrisanja izbeglica, a kao država koja teži da postane članica EU može da se pohvali načinom na koji je dočekala migrante”, istakao je Bizel.

Predsednik opštine Kikinda Pavle Markov rekao je da je značajna donacija EU za prihvatni centar u vidu poboljšanja uslova života i smeštaja.

“Sagrađeni su dečije igralište i nova kuhinja, urađeno je osvetljenje i video nadzor”, rekao je Markov o donaciji u iznosu od 184.000 evra.

Markov je rekao da u prihvatnom centru ima veliki broj dece, ona predškolskog uzrasta su u sastavu predškolske ustanove Kikinde, a sledeći korak je i uključivanje manjeg broja dece u redovno obrazovanje i pohađanje nastave.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić ocenio je da je prihvatni centar u Kikindi primer dobre saradnje i sinergije lokalne zajednice, državnih institucija i Delegacije EU.

Cucić je rekao da je oko 60 dece uključene u sve vidove obrazovanje, oko 50, 60 članova porodica koje daju sve od sebe da uzvrate pažnju koja im je ukazana.

“Mi tu imamo nekoliko problema, isti kao i za sve Kikinđane,problem pijaće vode, otpadnih voda, da pojačamo struju, ali dobro je da nema većih i značajnijih problema”, naglasio je Cucić.

Dom zdravlja “Kikinda” je od EU dobio specijalizovano medicinsko vozilo vredno 21.000 evra koje će olakšati transport pacijenata od Doma zdravlja ka ustanovama višeg nivoa zdravstvene zaštite, dok je Zavodu za javno zdravlje namenjen mikrobiološki analizator vredan 20.000 evra, koji će značajno unaprediti efikasnost rada u laboratoriji.

 

Podeli

Comments are closed.