Danijelson: Srbija odlučna na evropskom putu

0

Generalni direktor Direktorata Evropske komisije za proširenje i susedsku politiku Kristijan Danijelson izjavio je FoNetu da je u razgovorima u Beogradu stekao snažan utisak da je Srbija odlučna da napreduje na evropskom putu.

Srbija je na dobrom putu napred i radimo zajedno u procesu pregovora, ali ne mogu reći koliko će poglavlja Srbija otvoriti do kraja godine, rekao je Danijelson.

“To zavisi od Srbije i država članica EU, ali svi stremimo ka tome da proces napreduje”, dodao je Danijelson, koji smatra da je veoma dobro što Srbija “ima na umu” kojim putem želi da ide.

On je napomenuo da za Srbiju u tom procesu postoje važna pitanja koja mora da rešava, a tiču se nastavka reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, strukturne reforme ekonomije.

“Sve ono što Srbija već radi, ali se taj posao mora nastaviti i ubuduće”, predočio je Danijelson.

On je rekao da ne komentariše datume, već da je važno da se država fokusira na evropsku agendu i teme koje su pred njom.

“Iz EU smo jasno rekli da se računaju merila kada se govori o brzini pregovora. To može biti maraton, sporo ili brže napredovanje, ali to zavisi od zemalja koje su u procesu pregovora”, zaključio je Danijelson u intervjuu za agenciju Fonet.

Podeli

Comments are closed.