Danijelson: Zapadni Balkan je u fokusu Evrope

0

Poslednjeg dana svog boravka u Srbiji direktor generalnog Direktorata Evropske Komisije za susedsku politiku i pregoovre o proširenju Kristijan Danijelson susreo se sa premijerkom Anom Brnabić i ministrima Vlade Srbije. Prethodno je učestvovao na panelu Foruma za bezbednost zajedno sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Tom prilikom, na pitanja da prokomentariše izjavu predesednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera o proširenju EU, Danijelson je rekao da je Zapadni Balkan ušao u fokus Evrope. On je podsetio da je izdvojeno 900 miliona evra za izgradnju puteva, železnice, gasovoda koji će povezati region. „Želimo da vidimo da ovo tržište od 15 do 18 miliona postaje integrisanije“, rekao je Danijelson

On je ukazao na činjenicu da su lideri spremni da razgovaraju i da se to videlo na sastanku u Draču kada je u fokusu bila BJRM. Podsetio je na formiranje kancelarije za mlade u Tirani, na program Erazmus kao i na projekat razmene mladih državnih službenika.

Na sastanku sa Danijelsonom predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da punopravno članstvo u EU predstavlja spoljnopolitički prioritet Srbije i da je mesto čitavog regiona u Uniji, jer bez uključivanja Balkana zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun, navodi se u saopštenju iz kabineta premijerke.

FoNet

Brnabić je navela da Srbija vidi jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu kao jednu od osnovnih poluga za nastavak politike pomirenja u regionu i da želi da da bude aktivan i kredibilan partner u svim regionalnim inicijativama i procesima. Ona je dodala da je potpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici i konsenzus svih iz regiona i Evropske komisije o tome da sedište budućeg sekretarijata bude u Beogradu od velikog značaja i za Srbiju i za region, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Nakon razgovora Danijelsona sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, u saopštenju iz kabineta ministra se navodi da su izrazili očekivanje da će do kraja godine biti otvorena nova pregovaračka poglavlja.

FoNet

Dačić i Danijelson su razgovarali o napretku Srbije u evropskim integracijama, Berlinskom procesu i unapređenju vidljivosti Evropske unije u Srbiji.

Ministri unutrašnjih poslova i pravde, Nebojša Stefanović i Nela Kuburović su Danijelsonu predstavili rezultate sprovođenja akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24. Stefanović je izrazio zadovoljstvo realizacijom mera predviđenim Akcionim planom za Poglavlje 24, dodavši da su MUP i Pregovaračka grupa za Poglavlje 24 spremni za eventualnu reviziju Akcionog plana, posebno u pogledu rokova za realizaciju aktivnosti i izvora njihovog finansiranja. Kuburović je istakla da su predstojeće izmene Ustava Srbije, koje se odnose na jačanje nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, jedan od najvažnijih zadataka koji stoje pred Srbijom.

Danijelson je istakao značaj pregovaračkih poglavlja 23 i 24, navodeći da će od progresa u tim poglavljima zavisiti i napredak Srbije na evropskom putu, zbog čega će se pažljivo pratiti ispunjavanje mera iz akcionih planova za sprovođenje tih poglavlja, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Tokom dvodnevnog boravka u Srbiji Kristijan Danijelson je posetio Kragujevac i Knić, gde se sastao sa predstavnicima lokalnih vlasti i posetio projekat usmeren na osnaživanje romske dece i otvaranje većih mogućnosti za njihovo obrazovanje koji finansira EU. Takođe je obišao i ženski manastir Grnčarica kao i poljoprivredne zadruge i jedno lovačko udruženje.

Podeli

Comments are closed.