Davenport za RSE: EU će i dalje podržavati slobodu medija u Srbiji

0

Nastavljamo da podržavamo slobodu medija i zato će na samom početku pregovora Srbije sa EU biti otvoreno i Poglavlje 23. Sa premijerom Aleksandrom Vučićem postignut je dogovor da se saradnja mora nastaviti jer je to i moja i njegova obaveza, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Srbiji.

Do susreta srpskog premijera i predstavnika EU u Srbiji došlo je nakon Vučićevih optužbi Devenporta i EU za finansiranje pojedinih medija da vode kampanju protiv srpske vlade. Delegacija EU u Srbiji objavila je nakon toga saopštenje u kome se navodi da političko uplitanje u medije “ostaje aktuelna tema u društvima na Zapadnom Balkanu i u Turskoj”. Takodje je saopšteno da “nijedna zemlja ne može postati deo EU ukoliko nije u stanju da garantuje slobodu izražavanja kao osnovno ljudsko pravo”.

RSE: Nakon optužbi premijera Vučića da EU, u Vašem obličju, finansira izvesne medijske organizacije u Srbiji da šire negativnu kampanju protiv Vlade Srbije došlo je ubrzo i do vašeg susreta sa Vučićem. I posle tog susreta, medjutim, premijer Srbije je manje-više ponovio iste optužbe protiv novinara, dodavši da želi da veruje da se EU, finansirajući razne medijske projekte u Srbiji, ne upušta u sadržaje tih projekata, ali da nije baš siguran u to. Kako vi gledate na Vučićevo razumevanje slobode medija?

Devenport: Redovno se viđam sa Premijerom. I njegova i moja obaveza je da se sastajemo i da razgovaramo o širokom spektru tema koje imamo u odnosima između EU i Srbije, naročito sada, kada počinje proces otvaranja poglavlja. Već pre godinu dana smo zvanično otvorili pregovore. Sada proces tehničkih pregleda ide ka svom kraju i dolazi na red otvaranje prvih poglavlja u pregovorima. Na ovom sastanku još jedanput smo razgovarali o širokom spektru tema, pre svega o regionalnim pitanjima, naročito što se tiče situacije u Bosni i Hercegovini i perspektiva za sledeću rundu dijaloga između Beograda i Prištine.

Pričali smo, kao što je i Premijer rekao u svom saopštenju, i o restruktuiranju javnih preduzeća, uključujući i Železaru u Smederevu. Objasnio sam Premijeru da još očekujemo plan od strane Vlade Republike Srbije za restruktuiranje čeličane jer Srbija, u skladu sa obavezama u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ima obavezu da taj plan predstavi do kraja januara. Ovo je veoma osetljiv sektor u Evropi, u kome postoji veliki stepen konkurencije. Naravno da postoji situacija u kojoj preduzeća u ovom sektoru u zemljama-članicama EU uopšte ne mogu da dobijaju bilo kakvu vrstu državne pomoći. Srbija je, kao partner, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, dobila tranzicioni period koji ističe 1. februara i sada očekujemo plan o restruktuiranju kako bi Evropska komisija, kao i Komisija Republike Srbije za ovu oblast, mogle da procene da li je plan u skladu sa obavezama.

Razgovarali smo o celom spektru veoma bitnih tema. Takođe smo pričali o sledećim koracima u samom procesu pridruživanja, na primer što se tiče otvaranja poglavlja 23 i 24. Rad na tome je u punom jeku u Ministarstvu pravde i Ministarstvu unutrašnjih poslova, koja imaju obavezu da što pre predstave akcione planove za ova dva poglavlja, kako bismo ih što pre otvorili.

Što se tiče teme koju ste pomenuli, mogu samo da kažem da EU i dalje podržava medijske reforme u Srbiji. Ponovio sam Premijeru da EU podržava set medijskih zakona koje je usvojio Parlament prošle godine. Sada je reč o primeni tih zakona. Mislim da je nastavak saradnje u toj oblasti od velikog značaja. EU će nastaviti podršku ovom sektoru i nevladinim organizacijama koje promovišu raspravu i debatu o najvažnijim temama.

Ceo intervju pročitajte i pogledajte na internet stranici RSE

Podeli

Comments are closed.