Deklaracija EU povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije

0

Deklaracija visoke predstavnice Federike Mogerini u ime Evropske unije povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, 17. maja 2018:

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, Evropska unija iznova potvrđuje posvećenost borbi protiv svih oblika diskriminacije i zločina iz mržnje, na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i rodnih obeležja, kao i daljoj aktivnoj promociji i zaštiti ljudskih prava lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih (LGBTI) osoba.

LGBTI osobe unutar i izvan Evropske unije su prečesto žrtve nasilja i zločina iz mržnje. One i dalje trpe diskriminaciju i zlostavljanje na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili rodnih obeležja. U velikom broju zemalja je odnos s osobom istog pola još uvek krivično delo. Ljudi se hapse, zatvaraju, a u nekim slučajevima i ubijaju, samo zbog odnosa u kom su. Čak i u zemljama u kojima postoji pravna zaštita seksualne orijentacije, stigmatizacija zbog homofobije, transfobije i bifobije je i dalje snažna, što dovodi do socijalne isključenosti zbog čega društva plaćaju cenu na privrednom i zdravstvenom planu.

Godina 2018. je važna za ljudska prava jer se ove godine obeležava 70. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. U njenom prvom članu se navodi: „Sva ljudska bića se rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima”. LGBTI osobe nisu izuzetak i zato EU nastavlja da se bori za „jednaka prava za sve” bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Kombinacijom političkog dijaloga i dijaloga o ljudskim pravima, aktivnostima za podizanje svesti, finansijskom pomoći i posebnim instrumentima politika poput liste aktivnosti Evropske komisije za poboljšanje ravnopravnosti LGBTI osoba i smernica EU za promociju i zaštitu uživanja svih ljudskih prava LGBTI osoba, Evropska unija će nastaviti da rešava pitanja diskriminacije i nasilja zasnovanih na seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu i pokazaće svoju posvećenost poboljšanju ravnopravnosti LGBTI osoba u Evropskoj uniji i izvan nje.

Evropska unija danas odaje priznanje svima koji rade na promociji i zaštiti ljudskih prava LGBTI osoba. Dozvolite da ponovimo: „Borci za ljudska prava, niste sami i Evropska će unija uvek biti uz vas”.

Podeli

Comments are closed.