Delegacija Evropskog parlamenta u dvodnevnoj poseti Srbiji

0

Delegacija Evropskog parlamenta, u kojoj su lider Evropske narodne partije Manfred Veber i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, počela je dvodnevnu posetu Srbiji.

Prvi sagovornik bio im je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Nakon razgovora u zgradi Predsedništva, Veber je rekao da je dobro što su predstavnici Evropskog parlamenta posetili Srbiju na početku mandata nove Komisije.

„To što smo ovde je dobar signal za to, i za Srbiju i za region. Mi smatramo da je odluka Evropskog saveta da se ne otpočnu pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila istorijska greška, to je nanelo štetu celom regionu, ali i Evropskoj uniji“, napominje Veber.

Proces pridruženja nije automatski i zavisi od angažmana, kaže Veber, koji napominje i da nije cilj evropskih političara da dele pouke, ali da su ideje poput borbe za evropski način života zajedničke.

Predsednik Srbije rekao je posle sastanka da Srbija želi otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima, ali i jasniju situaciju šta zemlje EU vide kao budućnost Zapadnog Balkana.

Kaže da se razgovaralo i o stanju ljudskih prava, demokratiji, medijskim slobodama i svemu drugom što je u interesu građana Srbije.

„Sa EU imamo 67 posto trgovinske razmene. Nama Nemci samo zapošljavaju ovde 62000 ljudi. Ko nam je doveo najmoćnije kompanije, ako nije Nemačka? I sad da gradimo loše odnose sa Nemcima, Italijanima, Francuzima… Ne pada mi napamet“, istakao je predsednik Vučić.

Evropski parlamentarci su se tokom popodneva sastali i sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović. Sutra ih očekuje sastanak sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, kao i poseta Naučno-tehnološkom parku.

Podeli

Comments are closed.