Devenport za B92: „Zakone ste doneli, sad primenite“

0

Srbija je mnogo uradila što se tiče zakona, u 2015. treba da dođe do primene. EU nastavlja da pomaže u sanaciji posledica majskih poplava, kaže u razgovoru za B92 šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Pohvale i optimizam stizale su Srbiji povodom njene posvećenosti ciljevima na putu ka evrointegracijama. O tome šta su obaveze Srbije i šta Evropa očekuje Devenport je govorio u emisiji Kažiprst.

„Mislim da je Srbija mnogo uradila tokom 2014. Reč je pre svega o tome da je došlo do usvajanja novih zakona, akcionih planova… Sada, u ovoj novoj godini, mislim da pre svega treba da dođe do primene, na primer novih zakona koji se tiču restrukturiranja i privatizacije javnih preduzeća, primena akcionog plana za borbu protiv korupcije, a i onoga što se tiče medijskih zakona.“

Ključna će biti uloga lokalnih samouprava u primeni tih zakona, ali i što se tiče politike evropskih integracija, dodao je Davenport.

Govoreći o poglavljima i o tome da nijedno nije otvoreno, rekao je da za pregovore koji su počeli u januaru „može da se kaže da idu manje-više po rasporedu“. On je rekao da je i u tom segmentu postignut napredak, a da smatra da će se taj deo procesa završiti u martu.

„Uvek su u žiži bila poglavlja koja se tiču vladavine prava, borbe protiv korupcije, ona za fundamentalna prava… Još uvek Vlada radi u tom pravcu i bitno je da se usredsredimo na ove oblasti“, rekao je.

Na konstataciju da je, na listi zemalja Transparensija po jačini borbe protiv korupcije, Srbija pala u odnosu na prošlu godinu, Devenport kaže:

„U našem izveštaju o napretku Srbije na putu ka Evropi, mi smo tvrdili da je Srbija stvorila neki novi zakonodavni okvir, i pre svega organizacioni okvir za efikasniju borbu protiv korupcije, ali nije to dosta i ne može da dođe do rezulatata preko noći… Potrebni su sigurno novi zakon za Agenciju za borbu protiv korupcije, da bi ona mogla da se efikasnije bori sa tim problemom, još treba da se uključi i Savet za borbu protiv korupcije, koji je državno telo, koje može da daje savete Vladi u borbi protiv korupcije… Ovo je tek početak dugog procesa.“

Upitan da li slede neki novi uslovi iz Brisela po pitanju Kosova, kaže da je i Johanes Han, komesar EU za regionalnu politiku, naveo da njih neće biti.

„Pre svega je reč o tome da se nastavi dijalog i proces implementacije sporazuma od aprila 2013. To (Briselski sporazum) je bio naravno veliki pomak, ali implementacija tog sporazuma je još veći pomak… Nije došlo do zastoja u tom procesu, ali nije došlo ni do napretka koji bismo mi želeli da vidimo…“

Najveći izazov u ovom trenutku je da dođe do prve runde i sledećih koraka u implementaciji, navodi Devenport.

„Nema novih uslova, to je rekao jasno i Johanes Han… Reč je ipak o sveobuhvantoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije tokom idućeg perioda… To je ono o čemu govori, na primer, Evropski savet.“

Na pitanje da li će biti ograničenja za donacije iz EU, koja je Srbiji mnogo pomogla u sanaciji poplavom zahvaćenih područja, kaže:

„EU je najveći partner Srbije ne samo u vezi sa borbom protiv posledica majskih poplava, već i u svakoj oblasti: da li je reč o zaštiti životne sredine i energetici… Podsetiću, 500 000 000 evra je EU uložila u energetski sektor u Srbiji.. EU će nastaviti sa ovom saradnjom, jer je ona veoma potrebna, ne samo Srbiji nego i EU.. Ako želimo da Srbija bude spremna za članstvo, ta saradnja treba da bude efikasnija“.

Došlo je do obnove i izgradnje više od 1000 privatnih kuća, naveo je Devenport, govoreći o donacijama EU za ugrožene poplavama.

„Mi smo zadovoljni time što je kroz evropske fondove došlo do rekonstrukcije više od 30 škola, i tokom ove godine ćemo nastaviti sa pružanjem pomoći… Samo, fokusiraćemo se na preventivne mere“, zaključio je Devenport.

Podeli

Comments are closed.