Osma po redu dodela nagrada „Dr Predrag Simić“, koju zajednički dodeljuju porodica Simić, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Ambasada Republike Slovačke u Beogradu i Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative, održana je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Nagrada je namenjena autoru najboljeg studentskog rada iz oblasti spoljne politike Srbije i balkanskih odnosa, naučnih oblasti za koje je profesor Simić bio istaknuti stručnjak, analitičar, autor i inspirišući profesor.

Ovogodišnji dobitnici nagrade „Dr Predrag Simić“ su studenti Radomir Aleksić (prva nagrada), Nikola Preradović (druga nagrada) i Nenad Rakić (treća nagrada).

Dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr Dragan R. Simić rekao je da mu je velika čast što Fakultet političkih nauka osmi put zaredom dodeljuje ovu nagradu. On je istakao značaj i ugled ovakve nagrade, koja nosi ime jednog istinski velikog naučnika, kao što je bio profesor dr Predrag Simić.

,,Profesor dr Predrag Simić je tokom svoje karijere ostvario bliske kontakte i kao naučnik i kao diplomata sa vodećim diplomatama Republike Slovačke i to je u velikoj meri doprinelo zbližavanju srpskog i slovačkog naroda“, rekao je prof. dr Dragan Simić.

Uvodnu reč na dodeli nagrada imali su ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre , otpremnica poslova u Ambasadi Republike Slovačke u Srbiji Monika Podsklanova Šuhajdova i novinarka i urednica Radio-televizije Srbije dr Jasminka Simić.

Ambasador Žiofre se obratio studentima sa kratkim osvrtom na istoriju i funkcije Evropske unije, kao i načine na koje se suočava sa krizama i izazovima.

„EU je najveći trgovinski blok na svetu. Najveći je svetski izvoznik industrijskih proizvoda i usluga i najveće uvozno tržište za preko 100 zemalja, uključujući i Srbiju. Proces evrointegracija je dug, ali živ. Veoma je važno razgovarati o ovoj temi na univerzitetima i srećan sam što su studenti zainteresovani, jer ovo zapravo govori o njihovoj budućnosti“, rekao je ambasadro Žiofre.

Ambasador je ponovio da su neophodne reforme pobednički izbor za Srbiju, region i EU. Navodeći primere gde Srbija već ima koristi, on je istakao oblasti poput energetske bezbednosti, trgovine i privrede i mnoge druge.

Otpremnica poslova u Ambasadi Republike Slovačke u Srbiji Monika Podsklanova Šuhajdova izjavila je da je Ambasada prepoznala značaj ove nagrade jer doprinosi formiranju novih stručnjaka u Srbiji, koji će kreirati puteve ka Evropskoj uniji, ali i čuvati svoje vrednosti. Ona je ukazala na to da organizatori konkursa prate aktuelna dešavanja u svetu, što još više doprinosi akademskoj diskusiji.

Novinarka i urednica Radio-televizije Srbije dr Jasminka Simić podsetila je da je profesor dr Predrag Simić bio pristalica implementacije novih ideja i trendova, kao i to da je prepoznavao potrebu društva da se prilagodi novim promenama. Ona je naglasila da ovaj konkurs daje podstrek studentima da uče i budu dobri ljudi.

Tradicionalno memorijalno predavanje, ove godine na temu ,,Od tvi-plomatije do teh-plomatije – promene u spoljnoj politici i diplomatiji u digitalnom dobu, održao je novinar i nekadašnji ambasador Republike Srbije u Egiptu Dragan Bisenić.

Bisenić rekao je kako je diplomatija došla do nove dimenzije u komuniciranju zbog razvoja novih tehnologija, jer danas prostor više ne predstavlja prepreku. On je istakao da nam se diplomatija menja pred očima, da neki izrazi nestaju, a sve što je digitalno postaje javno. ,

,Kada izdaju saopštenja, ambasade se takmiče sa društvenim mrežama. Visoke tehnologije su glavni izazov tradicionalne diplomatije, a digitalna diplomatija menja pravila u međunarodnim odnosima“, saopštio je Bisenić.

On je ocenio da je međusobno ljudsko razumevanje osnova uspešnog diplomatskog delovanja, kao i da je diplomatija metod institucionalne i ljudske komunikacije usmerene na saradnju, i zaključio kako diplomatija ne može da se razvija bez ljudske interakcije, kao i da digitalne tehnologije ne mogu da nadoknade manjkavosti autora spoljne politike.

Moderator predavanja bio je doc. dr Milan Krstić iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.