U Odžacima su danas, 17. juna 2022. godine, uručeni ugovori o kupovini 21 seoske kuće izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji Opštine Odžaci.

Sredstva za kupovinu ovih kuća obezbeđena su iz Fonda Regionalnog stambenog programa,  koji u Srbiji sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije.

Događaju su prisustvovali Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, Danijela Nedić, pomoćnica komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije, Dejana Salaj, zamenica predsednika Opštine Odžaci, predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji Leoneta Pajer, v. d. zamenika šefa Predstavništva UNHCR Eldira Baka Peco, kao i predstavnici donatora, međunarodnih organizacija i institucija.

Pomoćnica komesara Danijela Nedić zahvalila je donatorima i partnerima na saradnji u okviru RSP, a korisnicima poželela dug i srećan život u konačno svojim kućama.

– Nastavljamo putem kojim smo krenuli i koji daje zapažene rezultate. Kroz RHP je do danas trajno rešenje dobilo 6.322 porodica u Republici Srbiji, a okupno smo stambeno zbrinuli 24.988 porodica  najvećim delom budžetskim sredstvima – istakla je Danijela Nedić.

foto: KIRS

Regionalni  stambeni program  zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj saveta Evrope,  a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Podrška EU miru, pomirenju i dobrosusedskim odnosima u Srbiji dostigla je više od 300 miliona evra. Pomoć je usmerena na jačanje regionalne saradnje i stabilnosti, kao i rešavanje bilateralnih pitanja i nasleđa iz prošlosti. EU je osigurala 74 miliona evra za podršku stanovanju i zapošljavanju najugroženijih izbegličkih porodica i interno raseljenih osoba. Cilj regionalnog programa koji se sprovodi u ovom sektoru jeste poboljšanje kvaliteta života 74.000 ljudi, odnosno oko 27.000 porodica sa područja bivše Jugoslavije. Ukupni budžet procenjuje se na približno 584 miliona evra za petogodišnje razdoblje.

Pomoć EU sprovodi se u saradnji sa Vladom Srbije, a donacije se koriste za unapređenje razvoja Srbije. Evropska unija ostaje najveći oslonac i donator Srbije u podršci reformama i jačanju institucija neophodnih za uspostavljanje dobrosusedskih odnosa, izgradnju poverenja i razvoj saradnje.